Češi si nesrovnávají konkurenční nabídky

Více než 12 % ročně – i takovou úrokovou sazbu mají někteří lidé u úvěru, který využili na rekonstrukci bydlení. Není totiž výjimkou, že na úpravu bydlení si berou v tomto případě méně výhodné spotřebitelské úvěry. Polovina lidí si navíc před uzavřením smlouvy vůbec neprovádí srovnání nabídek. Vyplynulo to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle průzkumu z března letošního roku mají téměř tři čtvrtiny české populace osobní zkušenost s úvěry. Každý druhý Čech si v posledních pěti letech vzal nějaký typ úvěru.


Lidé v posledních pěti letech využívali především bankovní (62%) a nebankovní (51%) spotřebitelské úvěry. Poměrně rozšířené bylo i užití kontokorentního úvěru (48% respondentů). Téměř třetina z těchto úvěrů s vysokým úrokem byla využita právě na rekonstrukci a přestavbu bydlení.

 

„Polovina respondentů uvedla, že si před uzavřením úvěru vůbec neprovádí srovnání konkurenčních nabídek. I to je důvodem, že někteří z nich platí i více než 12% úrokovou sazbu u úvěru využitého na rekonstrukci bydlení," uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává: Spotřebitelské úvěry jsou pro účely bydlení podstatně méně výhodné než úvěry od stavebních spořitelen.Ty jsou totiž na bydlení přímo určeny a v této oblasti je lze využít v podstatě na cokoliv.“ Raiffeisen stavební spořitelna navíc do konce května nabízí na rekonstrukce a modernizace stávajícího bydlení úrok už od 4,9 % ročně. S úvěrem REKOpůjčka si mohou klienti půjčit až půl milionu korun bez zajištění.


Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že lidé si nepamatují zásadní parametry úvěrů,které si v poslední době vzali na pořízení bydlení. Dvě třetiny lidí, kteří si vzali úvěr na koupi bytu nebo domu, si nepamatují výši úroku, tři pětiny si nevzpomenou na dobu splácení a 96 % lidí nezná výši roční procentní sazby nákladů (RPSN).


U úvěrů využitých na úpravy bydlení je situace obdobná. Jen 17 % Čechů, kteří si vzali úvěr na rekonstrukci, si pamatuje výši úroku, necelá polovina si vzpomene na délku splácení a 7 % lidí zná výši RPSN.

 

O průzkumu
Průzkum provedla Raiffeisen stavební spořitelna začátkem března 2014 ve spolupráci s agenturou STEM/MARK. Účastnilo se ho 816 respondentů starších 18 let. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika