Bojovat a chránit! S domácími mazlíčky proti parazitům.

Bojovat proti parazitům a chránit před nimi naše domácí mazlíčky, to je úkol po celý rok. Teď na jaře se musíme zaměřit hlavně na klíšťata a naše zvířecí kamarády proti nim zabezpečit.

PARAZITÉ
Parazity dělíme do dvou hlavních skupin, a to endoparaziti a ektoparaziti. Endoparaziti jsou skupina cizopasníků, kteří se nacházejí v organismu nositele. Nejčastějšími cizopasníky žijícími uvnitř těla psa nebo kočky jsou červi, tasemnice nebo améby. Proti těmto parazitům bojujeme ve spolupráci s veterinárním lékařem jednou až dvakrát ročně pomocí odčervovacích tablet. Tento článek však věnuji druhé skupině, ektoparazitům. Mezi tyto cizopasníky patří nejčastěji klíšťata, blechy, komáři nebo všenky a svilušky. Ektoparaziti přenáší na zvířata řadu nepříjemných a mnohdy závažných onemocnění (jako je například Lymská borelióza, Ehrlichióza a spousta dalších), která mohou také přenést na člověka. Proto je potřeba proti těmto parazitům bojovat nejen při akutním napadení, ale také preventivně po celý rok. Nejčastější období napadení klíšťaty jsou jarní až podzimní měsíce, velký vliv na výskyt parazitů má počasí. Napadení klíšťaty bývá nejčastěji ve vlhkých dnech po dešti nebo celkově z jara po zimě s nadprůměrnými teplotami, jako byla ta poslední. 

LÉKOVÉ FORMY
Na trhu je řada antiparazitních prostředků s různou aplikační formou. Pro svého domácího mazlíčka můžete pořídit antiparazitní obojek, spot on nebo sprej. Vybrat si tedy můžete aplikaci, která vám nejvíce vyhovuje. Obojky proti klíšťatům a blechám mají většinou dlouhotrvající účinek. K dostání jsou například obojky Foresto od výrobce Bayer, které chrání psa po celou klíšťovou sezónu, tedy až osm měsíců. Jednoduchou a nenápadnou formou jsou spot ony Frontlline Combo, tzv. kapičky za krk, které se aplikují v místě kohoutku zvířete a chrání ho před parazity několik týdnů. Antiparazitní spreje jsou velmi účinné, avšak jejich aplikace bývá často také finančně náročnější než u ostatních prostředků. Na výběr vhodného antiparazitika je široká škála s léčivými látkami, ale vybrat si také můžete z řady repelentních antiparazitních prostředků anebo prostředků na přírodní bázi.

Je nutné vás však upozornit, že 100% účinek není zaručen ani v oblasti těchto léčiv. Například na více psů v domácnosti nemusí účinkovat aplikované antiparazitikum ve stejné míře. Proto je zapotřebí ke každému zvířeti a jeho ochraně před parazity přistupovat individuálně.

TRENDY
Poslední dobou se výrobci zaměřují na trendy v boji proti parazitům a na trhu se objevují originální prostředky založené na vědecko-technickém výzkumu. Svého psa nebo kočku tak můžete chránit pomocí odpuzovače klíšťat SkudoPet, který imituje ultrazvukové impulzy rušící a odpuzující parazity. Ten vysílá ultrazvukové tóny o frekvenci 400 MHz. Tuto frekvenci váš domácí mazlíček nevnímá, ale účinně působí proti parazitům. Dalším ojedinělým prostředkem je elektromagnetický disk CatanDog's, který připomíná běžnou psí známku a jeho vlnění je bez jakékoli baterie, disk je napájen pohybujícím se zvířetem s využitím pozemského magnetického pole.

POZOR NA KOČKY!
Většina prostředků pro psy obsahuje látku Permethrin, která může být pro kočky až smrtelně jedovatá. Proto vybírejte antiparazitika pro psy pouze pro psy a antiparazitika pro kočky pouze pro kočky. Máte-li v domácnosti smíšené domácí mazlíčky, dbejte zvýšenou pozornost při výběru ochrany pro vašeho psa, ta by neměla Permethrin obsahovat.
JE NUTNÁ NÁVŠTĚVA VETERINÁŘE?
Prevenci i akutní ošetření svého domácího mazlíčka zvládnete sami. Doporučuji pořizovat antiparazitní prostředky u ověřených prodejců, kteří mají oprávnění k prodeji vyhrazených veterinárních léčivých přípravků. V případě, že se bude u zvířete jednat o větší napadení s příznakem nežádoucích účinků, neváhejte kontaktovat veterinárního lékaře.

ODBORNÉ PORADENSTVÍ
Prodejci, kteří vlastní osvědčení o prodeji vyhrazených veterinárních léčiv, jsou připraveni s vámi ochranu vašeho domácího mazlíčka diskutovat a pomoci vám vybrat vhodnou aplikační formu. Všichni členové ROGZ teamu, ať už v kamenných prodejnách nebo v zákulisí internetového obchodu ROGZ.CZ, toto osvědčení mají a jsou připraveni vám být maximálně nápomocni. Neváhejte kdykoliv kontaktovat naší zákaznickou linku.

Přeji hodně sil v úspěšném boji proti parazitům právě u vašeho domácího mazlíčka. 


Václav Masopust
Manažer pro internetový prodej
ROGZ.CZ | Chovatelské potřeby



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky