Nedávejte o dovolené šanci zlodějům a zabezpečte svůj dům. Případů vloupání každý rok přibývá!

Nenechávejte přes dovolenou svůj byt nechráněný, pořiďte si kvalitní zámek, buďte diskrétní a důslední a zloděje obelstěte – varují i letos policisté, hasiči a pojišťovny. Zejména rodinné domy lákají zloděje čím dál víc. Počet vloupání u nich vzrostl jenom za poslední dva roky o více než 25 %. Žně mají zloději přitom právě v letních měsících.

Za rok 2013 řešili policisté v ČR přes jedenáct tisíc případů vloupání, z toho se více než 6 500 týkalo právě rodinných domů. „Prázdniny bývají rizikovým obdobím. Není to jen tím, že se lidé zmíní svým známým, velkým problémem jsou v tomto směru i sociální sítě,“ upozorňuje tisková mluvčí Policie České republiky Vlasta Suchánková. „Zejména děti se tam svěřují se spoustou informací, tedy i s tím, kdy a kam jedou na dovolenou. To je pak dobrý zdroj pro pachatele, kteří se na tuto trestnou činnost zaměřují,“ varuje před přílišnou sdílností. 

Svatá trojice: dveře, zámek, kování
Spoustě z těchto nepříjemností by přitom šlo předejít, kdyby lidé dbali na bezpečnost svých domů a bytů. Zde je bezpochyby základem kvalitní zámek. Zloději jsou chytří a zámky znají, často už pohledem rozeznají, o jakou bezpečnostní třídu jde. Pokud je vyšší, raději jdou jinam a o vloupání se ani nepokusí. „Dveře a cylindrická vložka v nich jsou první obrannou hradbou, která zloději stojí v cestě. Rozhodně se nevyplatí na nich šetřit,“ potvrzuje Eva Zupančič ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí bezpečnostní cylindrické vložky pod známou značkou FAB. „Vložky mají čtyři bezpečnostní třídy. Zatímco do interiérových dveří by vám stačila jednička nebo dvojka, na vstupní dveře do domu nebo bytu už musíte mít minimálně stupeň tři,“ vysvětluje.
 
Taková cylindrická vložka je pak odolná proti vyvrtání i vyražení, nelze ji vyhmatat planžetou při postupu, který je lidově známý jako vyháčkování, a odolná je i proti takzvanému bumpingu. V kombinaci s pevnými bezpečnostními dveřmi a vyztuženými zárubněmi je pak pro zloděje téměř nepřekonatelnou překážkou. 

Jednání s pojišťovnou často zkrachují na balkonech či garážích
Nevyplatí se zapomínat ani na to, že do bytu se lze dostat i jinak než vstupními dveřmi. Budete-li mít nezničitelný zámek na vchodových dveřích, ale pravěkou vykloktanou vložku na dveřích od garáže či prosklené dveře na terasu nebo balkon, pojišťovna vám nedá nic.

„Také se raději dvakrát přesvědčte, že jste dobře uzavřeli všechna okna včetně světlíkového,“ varuje Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven. „S odjezdem je často spojený stres a nepozornost a v případě, že pachatel vnikne do domu otevřeným oknem, vám pojišťovna pojistné plnění neposkytne,“ doplňuje.

Policie ale radí i další postupy, jak udržet nenechavce dál od opuštěného bytu. Například tak, že bude vypadat jako obydlený. Pokud do bytu jednou za čas přijde někdo známý, vyvětrá, zalije květiny a vybere ze schránky poštu, vzbudí tak iluzi, že v bytě či domě někdo přebývá. Podobnou službu může prokázat i automatický spínač, který jednou za čas zapne televizi nebo světla v pokojích.

Pro případ, že se v bytě během vaší nepřítomnosti cokoliv stane, bývá vhodné nechat u sousedů náhradní klíče a kontakt na sebe. Pokud totiž začne hořet nebo přijde jiná pohroma, dovnitř se jistě budou chtít dostat hasiči, a ti se již tak snadno zastavit nenechají. Hasiči se nakonec dostanou všude, ale oprava dveří také není zadarmo,“ glosuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Další praktické tipy a doporučení najdete na: www.fab.cz

Statistika vloupání do bytů a rodinných domůČR v letech 2011 –2013
Zdroj: Policie ČR, tisková mluvčí Vlasta Suchánková



 






Deset rad, jak zabezpečit dům a byt před odjezdem na dovolenou

1) Buďte diskrétní
Zbytečně na svůj odjezd neupozorňujte, řekněte o něm jen lidem, kterým věříte. Především pak tyto informace nezveřejňujte na sociálních sítích. 

2) Vytvořte iluzi obydlenosti
Poproste souseda nebo někoho z rodiny, aby vám občas vybral poštu či zalil květiny. Iluzi obydlenosti můžete bytu dodat i tím, že necháte roztažené záclony nebo žaluzie, popř. nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.

3) Pořiďte si kvalitní zámek 
Na vchodové dveře do domu či bytu si pořiďte cylindrickou vložku o minimální bezpečnostní třídě 3. „Bezpečnostní vložka opatřená kvalitním kováním dokáže odolat převážné většině pokusů o neoprávněné vniknutí,“ potvrzuje Eva Zupančič ze společnosti ASSA ABLOY. „Vložka nelze odvrtat ani vytrhnout a je odolná i proti bumpingu a planžetování.“ 

4) Věnujte pozornost dveřím
Určitě se nespoléhejte na prastaré polopapírové dveře, doporučují se vyztužené okované bezpečnostní dveře v ukotvených bezpečnostních zárubních. Na většinu skutečně certifikovaných dveří bývají zlodějská páčidla krátká.

5) Zabezpečte okna
Je otázkou vteřin okno rozbít – pokud ovšem není zamřížované nebo na sobě alespoň nemá bezpečnostní fólii, která zabrání jeho vysypání. Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla nebo skla s drátěným pletivem.

6) Byt pojistěte
Před odjezdem je každopádně záhodno váš byt pojistit. Schovávejte si také doklady od nakoupených věcí, a to nejcennější si navíc vyfoťte. Ulehčí to následnou komunikaci s pojišťovnou. „Pokud jde o zabezpečení, pojišťovny vyžadují cylindrickou vložku minimálně bezpečnostní třídy 3 a zvláštní požadavky bývají i na dveře, zárubně a kování,“ upozorňuje Eva Zupančič z ASSA ABLOY. „Taky nezapomeňte, že pokud máte s bytem propojenou garáž, musí i ta mít kvalitní zámek – jinak vám pojistka nemusí být vůbec uznána.“
 
7) Vypněte všechny spotřebiče
Zůstane-li v bytě zapnutý spotřebič, můžete místo krádeže řešit nakonec požár. Proto před odjezdem vypněte všechny elektrospotřebiče, včetně pojistek i antény od televize.

8) Vypněte vodu
Je-li to možné, doporučuje se i vypnout přívod vody do bytu a rozšířit případné pojištění na vytopení bytu. Občas se stane, že oproti vší naší snaze prostě praskne potrubí nebo sousedovi přeteče vana.

9) Zabezpečte společné prostory
Zvýšenou pozornost bývá dobré věnovat nejen samotnému bytu, ale i společným prostorám a sklepům. Všechny by měly být dobře osvětlené, vyklizené a přístupné jen ostatním nájemníkům.

10) Využijte technických vymožeností
Nabízí se i investice do poplašného systému. Od věci není ani trezor, kde můžete schovat vše důležité – listiny, šperky, dražší elektroniku i peníze. 






 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky