Recepty na všední den: netradiční hrachová polévka

Recepty z hrachu znaly celé generace našich předků. Hrách je stará plodina, pěstovaná prokazatelně již v mladší době kamenné. Hrách setý je důležitá luštěnina obsahující fosfor, draslík, vápník i hořčík a celou řadu vitamínů.

Hrách je pěstovaný již v mladší době kamenné

Kdo jí rád hrách určitě z něj zkusí vytvořit něco nového a zdravého. Recept zní až bláznivě; smíchat hrách s kysaným zelím, cibulí a česnekem? Možná, ale výsledek je překvapivě dobrý a výživný. 

Netradiční hrachová polévka, hrachovka se zelím

Recept pro 6 - 8 osob

Suroviny:

500 g suchého hrachu,  4 - 5 malé cibule, 4 stroužky česnek, 1 balení kysaného zelí, olej, hrst majoránky, hrst kmínu, 3 kuličky nového koření, sůl
Postup:

Hrách namočíme a ve studené vodě ho ponecháme přes noc. Vodu slijeme, nahradíme jí čerstvou vodou tak, aby byl hrách ponořený a vaříme cca 1,5 hodinu do měkka s polovinou majoránky a kmínu a novým kořením. Vařící vodu podle potřeby doplňujeme. Nesolíme. Na oleji osmažíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté a vysušené kysané zelí, pokrájené na malé kousky. Přidáme druhou polovinu kmínu a majoránky, osolíme a vše osmažíme. Zalijeme vařící vodou a dusíme cca 20 minut. Uvařený hrách necháme vychladnout a doředíme převařenou horkou vodou do konzistence husté polévky. Rozvařený hrách s vodou promícháme a rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme horkou dušenou směs zelí s cibulí a kořením a přidáme prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme. Hotovou polévku již nevaříme. Podáváme s nasucho opečenými topinkami z trouby, které ještě můžeme potřít česnekem.

Pěkný víkend a dobrou chuť!



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření