Recepty na víkend = tentokrát recept na netradiční hrachovou polévku

Jana Brožková (Bydlet.cz), 25.07.2014

Recepty z hrachu znali celé generace našich předků. Hrách je stará plodina, pěstovaná prokazatelně již v mladší době kamenné. Hrách setý je důležitá luštěnina obsahující fosfor, draslík, vápník i hořčík a celou řadu vitamínů.

Kdo jí rád hrách určitě z něj zkusí vytvořit něco nového a zdravého. Recept zní až bláznivě; smíchat hrách s kysaným zelím, cibulí a česnekem? Možná, ale výsledek je překvapivě dobrý a výživný. 

Netradiční hrachová polévka, hrachovka se zelím
Recept pro 6 - 8 osob

Suroviny:
500 g suchého hrachu,  4 - 5 malé cibule, 4 stroužky česnek, 1 balení kysaného zelí, olej, hrst majoránky, hrst kmínu, 3 kuličky nového koření, sůl
Postup:
Hrách namočíme a ve studené vodě ho ponecháme přes noc. Vodu slijeme, nahradíme jí čerstvou vodou tak, aby byl hrách ponořený a vaříme cca 1,5 hodinu do měkka s polovinou majoránky a kmínu a novým kořením. Vařící vodu podle potřeby doplňujeme. Nesolíme. Na oleji osmažíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté a vysušené kysané zelí, pokrájené na malé kousky. Přidáme druhou polovinu kmínu a majoránky, osolíme a vše osmažíme. Zalijeme vařící vodou a dusíme cca 20 minut. Uvařený hrách necháme vychladnout a doředíme převařenou horkou vodou do konzistence husté polévky. Rozvařený hrách s vodou promícháme a rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme horkou dušenou směs zelí s cibulí a kořením a přidáme prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme. Hotovou polévku již nevaříme. Podáváme s nasucho opečenými topinkami z trouby, které ještě můžeme potřít česnekem. Pěkný víkend a dobrou chuť!



 

Názory na článek  Recepty na víkend = tentokrát recept na netradiční hrachovou polévku
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend