Kam vyrazit na kolo? PŘEHLED nejlepších cyklostezek v Česku

TNBiz, 1.8.2014

Pokud se chystáte vyrazit s dětmi , vybrali jsme pro vás i takové cyklostezky, které jsou dostatečně bezpečné a zvládnou je i netrénovaní cyklisté.

LABSKÁ CYKLOSTEZKA

Labská stezka patří v Česku i Německu k nejpopulárnějším trasám a určitě vás nebude nudit. V květnu došlo dokonce k jejímu rozšíření a byl otevřen nový úsek této dálkové trasy, a to mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Stezka tak nyní vede bez přerušení od německých hranic až do Litoměřic. Po labské cyklostezce se můžete vydat podél Vltavy a Labe do Drážďan, Magdeburku či třeba až do Cuxhavenu. My ovšem zůstaneme na našem území. Při cestě se můžete těšit na Radobýl , jistě také rozpoznáte Milešovku a pár kilometrů za Děčínem vjedete do nejhlubšího pískovcového kaňonu v Evropě, kde skalní masivy sahají až do výšky 250 metrů. Nazpátek do Prahy se můžete dostat vlakem z Děčína, kde rychlíky jezdí každé 2 hodiny. Z Německa lze jet EuroCity či příhraničními osobáky. Na zdolání této stezky je ideální kolo trekové. Na horském by jste se na dlouhých asfaltových úsecích zbytečně nadřeli. Většinou vás tedy čeká asfalt a problematických úseků je málo: zpevněná cesta plná výmolů u velkých Žernosek, prašná polní cesta u Lounek či hrubě dlážděná cesta u Klecánek.

CYKLOSTEZKA U BRNĚNSKÉ PŘEHRADY

Dalším typem je okolí Brněnské přehrady. Na této třicetikilometrové trase pojedete většinou neznačenými trasami a to jak terénem, tak po asfaltu. Cyklovýlet je velmi pěkný, leč místy namáhavý. Těšit se můžete na zajímavou přírodu a záměrně se budete vyhýbat rušnému automobilovému provozu. Trasa je vhodná spíše pro horská kola a navštívit zde můžete dvě nejvýznamnější památky – Jarošův mlýn ve Verské Bítýšce a hrad Veveří.

CYKLOTRASY NA BUKOVÉ HOŘE

Příjemný rodinný výlet nabízí Buková hora, kterou najdete ve Ski parku Červená Voda (Pardubický kraj). Těšit se můžete na lanovku, která vás i s kolem z Červené Vody – Mlýnického dvora doveze o 400 metrů výše, kde máte na výběr hned z šesti cyklotras, z nichž nejkratší měří 3 km a nejdelší 20 kilometrů. Výhodou je, že trasy vedou převážně z kopce a pro rodiny s dětmi jsou doporučovány tři z nich. Červená (6,6 km), jenž vede ke spodní stanici lanovky. Modrá, vedoucí přes skalní vyhlídku a nakonec náročnější trasa Suchý vrch, která měří celkem 19 kilometrů . Zde vás čeká Červenohorské sedlo a dostanete se až k rozhledně Suchý vrh. Cesta vás opět dovede ke spodní stanici lanovky.

CYKLOTRASY V OKOLÍ ŘEKY BEČVY

Bezpečná cyklostezka je také ve východní části země kolem řeky Bečvy. Celou trasu za den ovšem neprojedete, jelikož měří 141 kilometrů. Můžete si tedy zvolit úsek, který vám bude nejvíce vyhovovat. Velká část této trasy vede mimo komunikace, část po frekventovaných silnicích. Zde vás čeká krásná příroda Beskyd, zastavit se můžete také ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštem, dále pak ve Valašském Meziříčí či Lipníku nad Bečvou. S dětmi zde můžete ochutnat místní speciality jako je například vynikající frgál.

CYKLOSTEZKA K TROJSKÉ ZOO

Na závěr pro vás máme tip z Prahy. Pokud chcete potěšit vaše malé cyklisty, vhodná pro vás bude dvacetikilometrová rovinatá trasa, která vás dovede do trojské ZOO a k Trojskému zámku. Vede známým parkem Stromovkou, kde je několik dětských hřišť. Stačí najet na jednu z páteřních cyklostezek, která vede ze Zbraslavi do centra, u Národního divadla pak přejet na druhý břeh a po nábřeží, Letenské plání a Stromovkou dojedete až k zoologické zahradě



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky