Dovolená vás ještě čeká? Pozor na sociální sítě!

Jste si skutečně jistí, že můžete s klidným srdcem odjet na dovolenou a nebát se o váš majetek? Víte, co byste měli dělat, abyste minimalizovali riziko vloupání nebo možných pojistných událostí?

Pozor na sociální sítě
Policie ČR již eviduje případy vloupání, kdy si zloděj vytipoval byt či dům a pomocí aktivity jejich majitele na sociálních sítí vysledoval, kdy bude prázdný. Rozhodně se tedy nedoporučuje chlubit se na sociálních sítích letenkami do zahraničí a naplánovanými dovolenými v kombinaci s fotoalbem plným dokumentace vašeho bytu. Pokud takové informace sdílet s příteli chcete, dobře si ohlídejte, že máte soukromí příspěvků nastavené tak, že si je může zobrazit skutečně jen váš přítel a ne kdokoliv. Jinak riskujete.

Byt by neměl být opuštěný
Stojí za zvážení, zda nepoprosit důvěryhodného souseda nebo někoho z příbuzných, aby byt v době vaší zasloužené dovolené ohlídali. Nejenom, že se někdo postará o květiny a vyvětrá, ale občasná přítomnost osob v bytě či rozsvícené světlo vzbudí dojem, že by se případní zloději mohli potýkat s odporem.

Bezpečnostní prvky
Klíčové je samozřejmě využití bezpečnostních opatření jako jsou vchodové dveře alespoň ve 2. bezpečnostní třídě, kvalitní vložka, bezpečnostní kování, napevno zabudované zárubně, případně bezpečnostní fólie na okna. 

Ideální je samozřejmě pojetí bezpečnosti jako celku, nestačí např. jen bezpečnostní dveře s obyčejnou vložkou, která lehce podlehne tzv. bumpingu, což je rychlé odemknutí vložky pomocí vyklepávacího klíče, který dostane stavítka vložky do požadované polohy a dveře se bez poškození odemknou. Můžete pak mít problém s pojišťovnou, protože tato metoda nezanechá žádné stopy vloupání na vložce.

Naopak bezpečnostní vložka a kování je vám téměř k ničemu na obyčejných „kartonových“ dveřích. Zaměřte se na dveře s ocelovým obvodovým rámem, ocelovou konstrukcí a dostatečným počtem jistících bodů, které při zamčení ideálně směřují do všech 4 stran včetně podlahy. Obecně se můžete řídit bezpečnostními třídami, které vyjadřují, jakou výbavu, kolik času a vytvořeného hluku je potřeba k jejich překonání.

Doporučujeme alespoň 2. či 3. třídu, čím vyšší tím lepší. Maximální třída 5 je však u vstupních dveří do bytu či domu už zbytečná. Samozřejmostí je i protipožární a zvuková odolnost. Navíc není nutné představovat si bezpečnostní dveře jako neforemný kolos v provedení studeného kovu. Mají vzhled klasických obyčejných dveří. Na první pohled tedy nepoznáte, že se jedná o ocelové bezpečnostní dveře. V designu je obrovský výběr a dovolit si můžete i prosklení, samozřejmě to bezpečnostní.

Pokud už máte skutečně bezpečnostní vložku, kování i dveře, neobejdete se bez kvalitních bezpečnostních zárubní.

Právě tudy by totiž mohla vést alternativní cesta do vašeho domova. Nechte si stávající zárubně zkontrolovat např. od firmy dodávající bezpečnostní dveře a případně vyměnit, abyste měli jistotu, že ani tudy se zloděj nedostane.

Specializované firmy s dlouhou mezinárodní zkušeností, jako je např. Adlo, vám vyrobí dveře přesně na míru vašich potřeb - vstupní dveře do bytu v paneláku i luxusní designové dveře rodinného domu. Stejně tak vám mohou poradit i s případným zabezpečením oken, sklepa a dalších částí bytu a domu, které jsou častým vstupem zlodějů.

Jak se říká, příležitost dělá zloděje. Nedejte tedy zlodějům příležitost okrást vás o váš majetek.

Případná další rizika
Jestliže odjíždíte pryč, je také dobrý nápad vypojit všechny spotřebiče ze sítě a pro jistotu vypnout také přívod vody. Určitě by měl mít pro případ nouze někdo další klíče od vašeho bytu. Ideálně někdo, komu stoprocentně věříte. Dodržováním všech těchto kroků snížíte riziko pojistných událostí na minimum. Šťastnou cestu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba