Nové bydlení? Levnější už nebude

Pořízení bytu bývá jedním z nejtěžších rozhodnutí. Už jen proto, že jeho splácením strávíme v průměru polovinu našeho života. Současná situace na realitním a hypotečním trhu ale rozhodování výrazně usnadňuje: levněji už nejspíš nebude. Kolik za stejný byt zaplatíte teď a kolik bude stát za rok?

Do našeho srovnání jsme vybrali velmi obvyklou situaci, kdy mladá rodina hledá bydlení: panelový byt o velikosti 65 až 80 metrů čtverečních, s dispozicí 2+1 či 3+kk. Náš modelový byt umístíme do Prahy, kde se jeho průměrná cena v současnosti pohybuje kolem dvou a půl milionu korun. Rodina bude chtít svoje úspory investovat do jeho samotné rekonstrukce či na nákup vybavení, hypotéka by tak měla pokrýt celou kupní částku. Nejčastěji využívaná splatnost hypotéky je 25 let. S tím naše rodina počítá.

Aktuální průměrná úroková míra představuje 2,70% a měsíčně by tak rodina platila částku 11 469 korun. V úvahu bereme pětiletou fixaci úrokové sazby. „Jde o opatření, které klientovi zajistí, že příštích pět let zůstane sazba na stejné úrovni a výše splátek se tak nijak nezmění. Je to výhodné především v situaci, kdy jsou úrokové sazby nízké a hrozí, že v budoucnosti porostou,“ vysvětluje Jan Kruntorád ze  společnosti Gepard Finance. Za modelový byt by tak rodina díky stávajícím podmínkám zaplatila celkem 3,4 milionu korun.

Jak by totožný příklad vypadal za rok? Realitní trh má podle posledních informací rostoucí tendenci a dá se očekávat, že nemovitosti budou postupně zdražovat. „Nelze odhadovat zásadní nárůst, ale u některých nemovitostí pozorujeme zdražování již nyní,“ říká Pavel Hassman z realitní kanceláře RE/MAX 4 you.

Podobný vývoj očekávají také hypoteční experti. Modelový byt by tak podle střízlivého odhadu mohl podražit o sto tisíc na 2,6 milionu korun a hypotéky postupně zdraží na tři procenta. V takovém případě by byla měsíční splátka 12 448, což je skoro o tisíc korun více než za současných podmínek. Ve finále by po 25 letech rodina zaplatila celkem 3,7 milionu korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality