Jak vybrat postel a matraci pro dítě?

Kvalita spánku má zásadní význam pro všechny věkové kategorie. Také děti potřebují již od narození kvalitní „ležení“ – důležitá je kvalita lehací plochy a velký význam u dětí má i hygiena lůžka.

Zásadní je vybírat kvalitní výrobky z kvalitních materiálů, které jsou vhodné pro děti. Pro miminka vybíráme postýlku nejlépe z masivního dřeva, např. z buku nebo borovice. Postýlka by měla mít spouštěcí bočnici a rošt nastavitelný do více poloh – pro pohodlí dítěte i maminek. Může mít i kolečka pro jednodušší přemístění. Samozřejmostí je kvalitní povrchová úprava,  bezpečné kování a žádné ostré hrany. Určitě platí, že kvalita a funkčnost je důležitější než design.

I pro větší děti, od cca 2 – 3 let,  by rám postele měl být z materiálu, který se snadno udržuje – opět je ideální masivní dřevo, případně přírodní dýha nebo folie (lamino). Nevhodné jsou pro děti čalouněné postele – především z hlediska jejich špatné údržby. Postel by neměla mít žádné ostré rohy nebo hrany. Důležitý je i rozměr. I pro malé dítě se vyplatí pořídit postel „dospělých“ rozměrů – děti rychle rostou a tak pořizovat „junior“ postel se skoro nevyplatí. Pokud jsou rodiče vyšší postavy, mohou zvážit pořízení i prodloužené postele. Protože kvalitní rám postele vydrží mnoho let, třeba až do dospělosti. 

Nejdůležitější je výbava postele – rošt a matrace. Pro malé děti zcela vyhoví a postačí pevný dřevěný rošt. Můžete samozřejmě pořídit i rošt lamelový – pokud se postel pořizuje třeba už pro větší dítě. Lze pořídit i polohovací rošt – např. polohování hlavy a sedu využijete, pokud je dítě nemocné, např. při nachlazení a kašli.

Pro svůj zdravý růst a vývoj potřebují i děti kvalitní matraci, která ale nemusí být luxusní. Vhodný je spíše pevnější typ konstrukce ve střední  tvrdosti. Kvalitní matrace pro dospělé jsou většinou zónové – tj. v oblasti ramen a pánve jsou změkčené a naopak v oblasti bederní páteře jsou pevnější. U dětí není třeba, aby matrace měla výrazné zónování – děti rostou, často se na lůžku „stěhují“ do různých poloh a tak zónování u matrace pro děti postrádá smysl. Důležitá je správná podpěra páteře - tj. kvalitní materiál matrace. Ideální jsou  pro děti matrace z kvalitních PUR pěn, které vyhoví jak z hlediska pružnosti matrace, tak i z hygienického hlediska. Méně vhodné matrace jsou ty s obsahem přírodních materiálů – jako latex, kokos, vlna atd. – z důvodu hygieny i potenciálních alergenů. Potah matrace by měl být snímatelný s možností praní minimálně na 60 °C.

Pokud je dítě alergik na domácí prach, je třeba vybírat takovou matraci, která zajistí maximální odvod vlhkosti z lůžka. Například matrace ze speciální pěny CELLPUR díky svému speciálnímu složení omezují výskyt roztočů v lůžku. Jádro matrace obsahuje celulózu Tencel, která na sebe váže vlhkost, rychle ji odpaří a zajistí tak příjemné a suché klima matrace. Matrace jsou vhodné pro děti i dospělé - především pro alergiky na domácí prach a všude tam, kde jsou zvýšené nároky na hygienu lůžka. Vhodný potah matrace je opět ten, který dobře odvádí vlhkost – s obsahem mikrovláken Tencel nebo s obsahem stříbra, která navíc působí antibakteriálně.

Výrobky pro děti musí být bezpečné a funkční, a to platí i u nábytku. Postel je dlouhodobá investice, vybírejte tedy pečlivě, kvalitnější výrobky mají i delší životnost. Rám postele mohou děti i „podědit“, ale matraci by mělo mít dítě vždy novou – u miminek to platí dvojnásob.

www.loznice.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry