Čas léčivých šípků je tady: ty nejlepší recepty co s nimi
Ideální období pro sběr šípků právě nastalo. Šípky jsou skvělou součástí podzimních dekorací bytu, ale daleko větší cenu mají pro vaše zdraví. Je všeobecně známo, že v šípkách se nachází vitamín C. Šípky ale obsahují i vitamín A i B, železo a vápník.
V těchto červených plodech jsou i flavonoidy, které jsou známé pro své antioxidační vlastnosti. Podle některých studií mají také protirakovinné účinky.
V šípkách je ale také hořčík, který pomáhá člověku v boji se stresem. Šípky jsou tou nejlepší přírodní municí proti chřipce a nachlazení. Můžete je usušit na čaj nebo je zpracovat ještě čerstvé. Jak? Přečtěte si nejlepší recepty:

Šípkový sirup
1 kg zralých šípků
1,5 kg cukru
2 l vody
Zralé šípky rozdrťte, dejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Směs přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut, pak ji dvakrát přeceďte, nejprve přes sítko, pak ještě přes plátno. Šípkovou šťávu poté znovu přiveďte k varu a rozpusťte v ní cukr. Teplý sirup nalijte do sklenic, které pak dobře uzavřete.
Šípková marmeláda
1 kg čerstvých šípků (zbaveny´ch stopek, bubáků) a přepůleny´ch
1 kg cukru
Šípky zalijte vodou tak, aby byly zcela potopené. Směs přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Pak ji propasírujte přes síto. Směs znovu přiveďte k varu a přidávejte cukr, dokud hmota neztuhne. Hotovou marmeládu nalijte do předehřátých sklenic a uzavřete víčkem.
Šípková omáčka
2 dl vývaru
1 dl červeného vína
150g šípků
jíška
sůl
cukr
hřebíček
citronová šťáva
Šípky očistěte, rozpulte a zbavte jádřinců i s chloupky. Pak je vařte do změknutí a rozmixujte do podoby protlaku. Poté si připravte jíšku, zřeďte ji vývarem, vmíchejte šípkovou směs i červené víno, hřebíček a šťávu z jednoho citronu. Podle chuti dosolte, doslaďte a dokořeňte, směs přiveďte k varu. Po chvíli plamen stáhněte a omáčku už jen pomalu míchejte. Výborná je ke zvěřině, ale to díky filmu Slavnosti sněženek všichni dobře vědí.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Léto drží hypoteční sazby nad pěti procenty, koupi bytu se nevyplatí odkládat
- Základní úrokové sazby určované ČNB se nemění, velký vliv na hypotéky už dávno nemají
- Zkroťte horko i zimu a šetřete za elektřinu – klimatizace naplno
- Regionální rozdíly v nájmech se ve 2. polovině roku prohloubí
- Červenec přinesl výrazně vyšší ceny elektřiny než vloni, v průměru 96 EUR/MWh. Záporných cen podstatně ubylo
- Sociální bydlení v Česku nabírá po změnách podmínek tempo. Díky IROP může vzniknout přes 1 000 nových bytů