Zazimování bazénu v 7 krocích

bazenyshop.cz, 13.11.2014
Po skončení radostné koupací sezóny nastává čas, kdy je třeba zazimovat bazén tak, aby mohl správně sloužit i další rok.

Zazimování bazénu doporučujeme provést v době, kdy v noci ještě nemrzne a teplota vody se pohybuje okolo 10 – 15 °C.

Ilustrační foto 

Doporučený postup pro zazimování:

1) Drobné příslušenství a nečistoty
Z bazénu odeberte schůdky, které pečlivě očistěte od hrubých nečistot a vody ošetřované chemickými přípravky. Z bazénu také odeberte i jiné doplňkové příslušenství jako jsou různé vodní hry a nafukovací lehátka. Poté bazén vysajte bazénovým vysavačem a očistěte stěny od usazenin.

2) Filtrace
Udělejte průplach filtračního média. Společně s průplachem filtračního média změřte hodnotu pH za pomoci testeru a v případě, že pH není 7,2, tak je ho třeba dorovnat přípravky pH plus nebo pH mínus dle návodu od výrobce.

3) Vypuštění vody
Po těchto základních krocích je zapotřebí upustit hladinu vody v bazénu minimálně 15 cm pod úroveň vratných trysek, skimmerů, protiproudů, atd.

4) Odpojení
Odpojte hadice a důkladně je vysušte tak aby v nich nezůstala žádná voda. Hadice poté uskladněte. Pokud máte bazén s potrubím, tak odvodněte celý cirkulační okruh tak, že vypustíte vodu z čerpadla i filtrační nádoby s filtračním médiem a odsajete zbytkovou vodu v potrubí mezi bazénem a filtrací. Popřípadě odvodněte i další komponenty, které máte zapojené v okruhu (tepelná čerpadla, UV lampy, atd.).

POZOR: Případné zamrznutí vody v cirkulačním okruhu, nebo v připojených komponentách může způsobit nenávratné poškození!

5) Uskladnění
Všechny odpojené komponenty a bazénové příslušenství uskladněte v místnosti, kde teploty neklesají pod 0 °C.

6) Bazénová chemie
Aplikujte některý ze zazimovacích prostředků, který pomáhá zabraňovat růstu a množení řas a také usazování minerálních krystalů na dně a stěnách bazénu.

7) Prevence    
Na hladinu bazénu položte dilatační plováky, které efektivně zabraňují rozpínání ledu, čímž předejdete poškození tělesa bazénu. Také bazén zakryjte zimní plachtou, nebo sítí abyste bazén ochránili před spadem hrubých nečistot do bazénu.

 Dilatační plovák, zdroj fotky: bazenyshop.cz  

POZOR: Zimní plachta musí ležet na vodní hladině a musí být souběžně se stěnou bazénu, protože jinak by mohla pod tíhou sněhu poničit bazén! 

Teď už zbývá jen přečkat zimu a těšit se na první jarní koupání. Nezapomeňte nám dát do komentářů vědět, jestli už máte svůj bazén zazimovaný a jak plánujete trávit v zimě čas, který byste jinak věnovali vodním radovánkám. 

 

Článek pro vás připravil internetový obchod bazenyshop.cz

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny