Vánoční dekorace: krásné vánoční dekorace jsou také živé květiny

Typickou květinou, která o Vánocích zdobí nejednu domácnost, je vánoční hvězda  (Poinsettia). Díky pestrému vzhledu je dekorativní sama o sobě, lze ji však přizdobit pomocí různých ozdob a zápichů nebo ji postříkat třpytkami ve spreji.

Kromě klasické červené figuruje letos na trhu nabídka kultivarů v tlumených odstínech růžové a bílé, v barvách pro stylové Vánoce. Květy jsou na rozdíl od listů nenápadné, žlutozelené. Dopřávejte jí pravidelnou, ale mírnou zálivku vlažnou odstátou vodou. Nejvíce jí bude vyhovovat teplé místo s vyšší vzdušnou vlhkostí, kde na ni nebude dopadat přímé sluneční světlo. Kvetoucí květiny přihnojujte.

Královnou letošních Vánoc v moderním pojetí je bezesporu atraktivní a dlouze kvetoucí orchidej Phalaenopsis (česky můrovec). Orchideje vyžadují zvláštní péči, nicméně můrovec patří k odolnějším druhům a je vhodný i pro pěstitele začátečníky. Jde o teplomilnou rostlinu, které vyhovují pokojové teploty.

Vyžaduje vlhčí vzduch a rozptýlené osvětlení (vyvarujte ji přímému vlivu slunečních paprsků, které by ji nenávratně poškodily). Ačkoliv je dekorativní sama o sobě, lze ji ještě přizdobit například baňkami a lesklými stužkami. Pokud zasadíte více rostlin vedle sebe do jedné nádoby, můžete substrát zakrýt vlnou a umělými sněhovými kuličkami v kombinaci s baňkami apod.

Rady pro pěstování orchideje Phalaenopsis:
• Vyhovuje jim propustný a vzdušný substrát, který má nižší množství živin.
• Vzdušné kořeny se mohou dostat na povrch květináče, což rostlině nijak neublíží, naopak – světlo a vzduch jim vyhovují. Na rozdíl od jiných druhů květin jim dokonce vyhovují průhledné květináče.
• Květináč s orchidejí umístěte nejlépe k východně orientovanému oknu.
• Květině prospívá každodenní rosení odstátou vodou. Pro vyšší vlhkost vzduchu můžete do místnosti umístit misku s vodou.
• Orchideje nezalévejte klasickým způsobem – přílišné množství vody vede k uhnívání jejich kořenů. Osvědčeným způsobem zavlažování orchidejí je následující postup: květináč ponořte na půl hodiny do nádoby s vodou (nejlépe měkkou a odstátou) a hnojivem. Nechte květinu, aby načerpala dostatečné množství vody a poté ji nechte důkladně okapat. Tento postup opakujte jednou či dvakrát za 14 dní.
• Orchideje vyžadují pravidelné hnojení – ideální jsou hnojiva určená přímo pro ně. Během květu přihnojujte se zálivkou a po odkvětu jednou měsíčně.
•  Po odkvetení rostliny neodstraňujte celý stonek, ale odřízněte jej zhruba ve spodní třetině. Často na něm totiž vyraší nový a znovu vykvete.

Další oblíbenou vánoční květinou jsou bramboříky (Cyclamen persicum). Kvetou různými barvami od pozdního podzimu až do jara. Ani poté tuto rostlinku nemusíte vyhazovat. Když necháte na jaře její hlízy vyschnout a odpočívat, na podzim je můžete zasadit do substrátu a o Vánocích se opět dočkáte květu. Hodí se především do chladnějších místností, kde vydrží déle kvést (ideální je pro ni teplota 12–15 °C). Bramboříkům vyhovují těsnější kořenáče, vyžadují pravidelnou zálivku přes misku s vodou a hnojení každé dva týdny. 



  

Tip odborníka:
„Kromě klasických vánočních květin stoupají na popularitě také malé jehličnany v ozdobných květináčích. Můžete je ozdobit podobně jako klasický vánoční stromek. Hodí se jako doplňková dekorace například do předsíní či na balkóny. Majitelé malých bytů je mohou využít i místo klasického vánočního stromku,“ prozrazuje Alena Pobudová z hobbymarketu OBI Praha-Štěrboholy.


Azalky svými krásnými květy dozdobí každý interiér. Aby vám vydržely co nejdéle, musíte jim věnovat správnou péči. Vyžadují světlé a chladnější prostředí, hodí se tak například do chodeb či předsíní. Mají širší kořeny, a proto potřebují širší a mělčí kořenáč. Rovněž je nutné je pravidelně zalévat – substrát udržujte stále vlhký, nikoliv mokrý. 


Vánoční kaktus vytváří během vánočního období množství květů – vykvete však jen tehdy, pokud se o něj správně staráte. Vánoční kaktus je rostlinou, která kvete jen při nižších teplotách, proto ho před vánočním obdobím umístěte do místnosti, kde teploty nepřesahují 15 °C. Nezalévejte ho příliš často, a to ani v době květu – stačí jednou týdně. Aby květy vydržely co nejdéle, je důležité udržovat v místnosti vlhký vzduch nebo rostlinu pravidelně rosit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry