Jídlo ovlivňuje zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace?

Před lety dnes již bývalý ministr zdravotnictví USA, C. Everett Koop, prohlásil: "Mléčné výrobky nejsou pro nás vhodné."

Nedávno USDA (US Department of Agriculture - americké ministerstvo zemědělství) potvrdilo, že každodenní reklama na mléko je zavádějící a že přiznávají fakt, že konzumace mléka podstatně zvyšuje riziko rakovin, srdečních onemocnění, artritidy a jiných metabolických a infekčních onemocnění. Chtějí, aby reklamy na mléko na tyto skutečnosti upozorňovali. USDA si také stěžuje, že reklamy často uvádějí lidi do omyl, když uvádějí, že samotný vápník z mléka dokáže zabránit vzniku osteoporózy.

To je zavádějící, protože vápník z mléka se těžko v lidském těle vstřebává a kromě toho ke vstřebávání vápníku je nezbytný přírodní vitamin D. Příjem mléčných produktů totiž blokuje vstřebávání vápníku do lidského organismu.

Nadbytek proteinů v kravském mléce je také hlavním viníkem osteoporózy. Tato fakta jsou však mlékárenským průmyslem v reklamách na mléko cílevědomě tajená.

Britský výzkumník Dr. Hegsted roky zkoumal geografický výskyt osteoporózy. Zjistil, že země, které jsou největšími konzumenty mléka a mléčných výrobků, mají i největší výskyt osteoporózy. Je přesvědčen, že mléko je jedním z hlavních faktorů vzniku osteoporózy.

Dalším argumentem proti mléku jsou migrény. Již v roce 1780 upozornil britský vědec John Fetherlite svojí statistikou na vztah mezi konzumací sýrů a migrenózními bolestmi hlavy. Další výzkumy to jen potvrdily. Příčinou velké části bolestí hlavy je mléčná bílkovina kasein. Mléko a výrobky z něj mají schopnost neutralizovat kyselinu solnou, kterou vylučují žlázy ve stěnách žaludku. Kasein navazuje žaludeční kyselinu (proto se mléko doporučuje jako první pomoc lidem s pálením žáhy), čímž ztěžuje nejen práci žlázám, ale narušuje celkové vstřebávání ostatních nedobře natrávených živin. Výsledkem je soustavný hlad, tělo si žádá živiny, které nemůže vstřebat ...

USDA prohlašuje, že množství lidí považuje kravské mléko za hodnotný a zdravý produkt a že to je výsledkem komercializace mléka a jeho propagace za účelem ne zdravotním, ale za účelem miliardových zisků. Profesorka Jane Plant ve své knize Your Life in Your Hands (Tvůj život je v tvých rukou) popisuje, proč věří, že vzdávání se mléka je klíčem k poražení rakoviny prsu, ...

Ajurvéda, nejstarší propracovaný ucelený zdravotní systém na světě pocházející ze staré Indie, má s mlékem tisícileté zkušenosti. Považuje ho však za vhodné jen pro lidi s výkonným trávicím systémem. Mléko by se nemělo pít studené, vhodné množství je ne více než 2-3 dl denně, je nevhodné kombinovat ho s jinými potravinami (kromě některých varných postupů např. s obilovinami). Také čas jeho konzumace je doporučený pouze v době, kdy zatíží minimálně organismus (mezi 7. - 9. hodinou ranní nebo večerní).

Některé koření - např. zázvor, kardamon, skořice, muškátový ořech a hřebíček výrazně zlepšují jeho stravitelnost, zvláště v kombinaci s medem. Pokud se pije mléko syrové čerstvé, je vhodné je krátce převařit.

Současná věda akceptuje zejména údaj o vhodném množství (ne více než 2 - 3 dl denně) a prohlašuje, že konzumace většího množství mléka a mléčných produktů vede kromě jiných obtíží k nadváze a obezitě, vždyť sklenice mléka má kolem 700 kJ. Každá další konzumace mléčných výrobků - sýrů, pomazánek, zmrzliny je po vypití doporučeného množství mléka již v rámci dne navíc.

Na doplnění: na výrobu 1 kg sýra je potřebných průměrně 11 - 15 litrů mléka (dle tvrdosti sýra) a sůl (váže vodu v organismu). Netřeba ho tedy sníst mnoho na to, aby člověk přibíral.

Na téma konzumace mléka a mléčných výrobků je mnoho diskusí a protichůdných tvrzení. Je na každém, aby si udělal vlastní názor.

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky