Přestávají Češi pít? Spotřeba piva rekordně klesla
Poloprázdná hospoda nebo restaurace, to současný pohled řady výčepních zpoza pípy. I přesto, že jsme označováni za národ pivařů, každý rok se ho v pivnicích vytočí čím dál méně. "Podíl vypitého piva v restauracích a hospodách byl v loni na historickém minimu 41 procent. Tento trend předpokládáme, že bude pokračovat," uvedl Vladimír Balach, ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.
Typické české pivnice tak za poslední roky výrazně prořídly. Pivo, jak se zdá, pijeme raději v pohodlí domova. Například oblíbenou větu - jdu na jedno - tak, jak se zdá, říká stále méně lidí. A to přitom prý patříme k největším producentů piva na osobu.
Důvodů je prý hned několik. Zlom podle svazu pivovarů a sladoven nastal zhruba před pěti lety, tedy v období hospodářské krize, kdy navíc výrazně vzrostla spotřební daň na pivo.
"Také samozřejmě změna životního stylu, každý z nás má málo času a trávíme méně času s přáteli u piva a dobrého jídla," míní Balach.
"Zatímco loni přišli třeba na čtyři pět piv, tak teď si dají dvě a jdou domů bohužel," řekla štábu TV Nova výčepní Lucie Vargová. A zatímco pro mnoho hospod nebo restaurací by to mohlo být likvidační, tak pivovary zachraňuje vývoz zlatavého moku do zahraničí.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Co je třeba vědět, než se pustíte do stavby skleníku, bazénu či chatky? Jak na drobné zahradní stavby podle nového stavebního zákona
- Dřevěná konstrukce při požáru mnohdy překoná ocelovou. Proč dřevostavba špatně hoří?
- Péče o drápky prospívá celkovému zdraví pejska. Jak na to?
- Podmořský svět, který léčí
- Pětina Čechů se chystá na změnu vytápění. Zájem roste o kombinace se solárními panely
- Flipování nemovitostí – vyplatí se vůbec někdy?