Odmítané máslo: máslo není tak nezdravé, jak nám léta tvrdili

TNBiz, 11.2.2015

Nové vědecké závěry nám nyní servírují překvapivé zjištění, které zpochybňuje rady, které jsme dostávali po dobu více než třiceti let. Výživoví poradci lidem doporučovali, aby omezili konzumaci tuků a raději zvýšili obsah sacharidů v jejich stravě. Chtěli tak snížit počet úmrtí na srdeční choroby.

Toto "nařízení" podle kritiků citelně zasáhlo mlékárenských průmysl v USA a Velké Británii a rada o zvýšené konzumaci sacharidů navíc nepřímo způsobila epidemii obezity. Lidé začali jíst méně másla, tučných sýrů, vyhýbali se více plnotučnému mléku a smetaně, protože se báli škodlivých nasycených mastných kyselin.

Studie o škodlivosti tuků na činnost srdce byly dosud považovány za "zlatý standard"  lékařského výzkumu. Výrobci tedy přišli s nízkotučnými pomazánkami a margaríny. Nová společná studie vědců ze Skotska a USA však tvrdí, že ta stará byla chybná a vůbec se nezaměřila na ověření výsledků v praxi.

Profesor Iain Broom z univerzity Roberta Gordona ve Skotsku uvedl, že nyní existuje stále více důkazů proti zavedení nízkotučné diety v boji proti onemocnění srdce. "Je načase, aby si vláda Spojeného království "kousnula" do kyselého jablka a zastavila nekontrolovaný experiment, který se za tu dobu stal globálním, a pomohla napravit jeho špatné výsledky," řekl Broom deníku Daily Mail.

Z přezkumu, který se zaměřil na vztah konzumace nasycených tuků a ischemických srdečních chorob, nevyšla žádná spojitost, bez ohledu na to, zda se zkoumaní lidé vyhýbali potravinám s vysokým obsahem tuku nebo upřednostňovali nízkotučnou stravu. Každopádně stále platí staré pravidlo "všeho s mírou"



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky