Jarní počasí: zvířata už chystají mladé

TNBiz, 15.3.2015

Jaro je pro zvířata velmi specifické. Je to totiž období, kdy se většina zvířat chystá přivést na svět mláďata. A že už je jaro doopravdy tady, se pozná i podle specifického zvířecího chování.

"Jarní počasí spouští u zvířat řadu po sobě jdoucích instinktů souvisejících s rozmnožováním, které jsou velmi typické a nápadné," říká mluvčí olomoucké zoologické zahrady Karla Břečková. "Savci jsou většinou již březí a připravují se na porod a odchov mláďat, protože porody jsou směřovány do období, kdy je větší potravní nabídka, například čerstvá pastva a u volně žijících zvířat i mláďata jiných druhů, která jsou pro predátory potravou v rámci přirozených potravních řetězců," vysvětluje Břečková. Ze zvířat v zoo jsou březí žirafy, kozy, antilopy, pakoně, sobi nebo opice.

Většina ptáků se připravuje na hnízdění. S příchodem teplejšího počasí a prodloužením světelného dne začínají ptáci tokat. Tento stav má u některých druhů velmi nápadné projevy, jako je rituální tanec nebo druhově typické zvukové projevy.

"Typickým namlouvacím rituálem s výraznými projevy je tetřev hlušec v toku. V naší zahradě je rituál výrazný například u jeřába japonského, který se samicí kolem sebe poskakuje s roztaženými křídly, pohybují hlavou nahoru a dolů a vydávají výrazné skřeky, čemuž se říká jeřábí tanec," popisuje Břečková.

"Jiným případem jsou třeba plameňáci růžoví, kteří se seskupují a pohybují hlavou zleva doprava, což vypadá, jakoby vyhlíželi návštěvu, ale je to projev ochoty k páření," říká mluvčí a vzpomíná, jak si jeden návštěvník myslel, že mají v ZOO plameňáky tak naučené, že vyhlíží ošetřovatele přicházejícího na komentované krmení.

S teplejším počasím zvířata ožívají také v brněnské ZOO. "Pozorujeme páření velbloudů nebo ledních medvědů. Březí jsou například lamy alpaky, paovce hřivnaté nebo třeba pekari bělobradé a nová mláďata tak očekáváme v dubnu a květnu," říká mluvčí tamní ZOO Monika Brindzáková. V únoru se v Brně narodila žirafí slečna a samec tapíra jihoamerického, kterého v ZOO pokřtí společně s Janem Rosákem na Velikonoční pondělí.

Také v Liberci se těší z mláďat. Od začátku roku se řady liberecké ZOO rozrostly o mláďata šesti druhů zvířat.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky