Bolest hlavy - migréna ohrožuje naše děti

TNBiz, 10.4.2015

Stejně jako dospělým, i dětem migréna dokáže pěkně znepříjemnit život. Jenže u dětí navíc může mít vliv na školní prospěch, sociální kontakty a celkovou pohodu. S bolestí hlavy se přitom setká 78 % dětí ve věku od 6 do 15 let. Mladší děti obvykle bolest hlavy neumějí lokalizovat a blíže popsat.

Samozřejmě ne každá bolest hlavy u dětí hned značí diagnózu migrény. Jenže jak je od sebe rozeznat? Kdy zasáhnout a navštívit odborníka?

U dětí se první záchvaty migrény objevují už před desátým rokem, častěji pak v období, kdy děti přicházejí do puberty. Zajímavé je, že u dospívajících chlapců se migréna objevuje častěji než u dívek, zatímco v dospělosti je tomu už naopak.

Příznaky dětské migrény

Nevolnost, zvracení, závratě, bolesti břicha a nechutenství, přecitlivělost na světlo a pachy, zvýšená teplota, pocení a bledost, to jsou vedle bolesti nad čelem a temeni hlavy nejčastější vedlejší příznaky dětské migrény.

Záchvat migrény je u dětí naštěstí kratší než u dospělých, trvá obvykle pár hodin, ovšem trvat může až dva dny, zatímco u dospělých odeznívá někdy až po třech dnech. Výskyt záchvatu závisí na denní době. U školáků začíná s příchodem odpoledne, u teenagerů kolem poledne, v některých případech už ráno.

Záchvat může vyvolat hned několik faktorů, kterým se nelze jednoduše vyhnout. Jsou jimi stres, psychické napětí nebo problémy, nedostatek spánku, špatné stravování – dlouhá pauza bez jídla, ale také blikající světlo nebo nedostatek tekutin.

Jak dítěti pomoci?

Uložte dítě do zatemnělé místnosti izolované od hluku. Ulevit mu pomůže studený obklad na hlavu a volně prodejná analgetika. Pokud má dítě dlouhotrvající a častější záchvaty, navštivte s ním lékaře – neurologa, který vašeho potomka vyšetří a zvolí vhodnou léčbu.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky