Inspektoři zjistili: v obchodech se nejvíce šidí u čokolád a cukrovinek

TNBiz, 21.4.2015

Inspektoři SZPI vyrazili loni do terénu na 35 361 kontrol, při nichž objevila 4276 ošizených, závadných nebo jinak nevyhovujících potravin a výrobků.

Drtivou většinu "zmetků" inspektoři zachytili až v regálech obchodů (3974), jen malou část ještě ve skladech a velkoobchodech (89) nebo dokonce přímo u výrobce (183).

Inspektoři dodávají, že závadný výrobek najdou v obchodech při každé šesté kontrole, u výrobců je to jen při každé padesáté kontrole. Z této statistiky nepřímo vyplývá, že většina závadných potravin k nám přichází ze zahraničních továren.

A co šidí výrobci nejčastěji? "SZPI zjistila nejvyšší podíl závadných šarží u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 68% odebraných vzorků, dále následují medy s 67%, přídatné a aromatické látky s 62 % a dehydratované výrobky s 54%," uvádí inspekce na svých webových stránkách.

I české výrobky ovšem docela často neprojdou sítem, závadných jich loni bylo více než devatenáct procent. Dalších 19 % všeho závadného se k nám dostalo z ostatních zemí Evropské unie. Nejpilněji nás ovšem zmetky a padělky stále zásobují výrobci ze zemí třetího světa.

Inspektoři loni zakázali prodej závadného zboží celkem 13895krát a zabavili potraviny a další zboží v celkové hodnotě bezmála 17 milionů korun. Ve správních řízeních s výrobci a prodejci byly rozdány pokuty ve výši 99,5 milionu korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky