Vyberte LED žárovku v pěti krocích

REKLAMA       Jiřina Kavková, 19.5.2015

Ceny LED světelných zdrojů neustále klesají a jejich účinnost stoupá. Nastala nejvhodnější doba na výměnu starých žárovek za úspornou LED technologii. Jak se ale v nabídce zorientovat a vybrat tu pravou?

1. Určete si, kam chcete LED žárovku umístit

Výměnu obyčejných žárovek Můžete začít kdekoliv. Buďto tam, de svítíte denně nejčastěji (tzn. úspora zde bude v absolutních číslech nejvyšší), nebo tam, kde spínáte čidlem (protože LED žárovky jsou výrazně odolnější např. oproti úsporným žárovkám na spínání), nebo tam, kde je často zima – sklepy, garáže, dílny apod. (protože LED žárovkám nevadí nízké tepltoy až -35°C) nebo prostě tam, kde Vám doma žárovky často praskají (neboť zejména LED žárovky kvalitních výrobců jsou svojí elektronikou odolnější vůči přepětí v síti, než klasické žárovky). 

2. Vyberte si nový typ podle jeho tvaru a určeného svítidla

Nejsnazším vodítkem je tvar zdroje a způsob distribuce světla. Samotné svítivé diody vyzařují světlo pouze v jednom směru. Máte –li proto všesměroý zdroj, dbejte důsledně na to aby byl úhel vyzařování žárovky minimálně 160° jako u řady Philips LED, nebo lépe až 330° jako u výrobků firmy MEGAMAN.

U směrových zdrojů (lidové též bodvých, nebo „bodovek“) zase dbejte na to, aby úhly nepřesahovalu 36°, neboť světlo vyzářené takovými zdroji, začne zstrácet svůj akcentní smysl.  

3. Podívejte se na údaje o množství vyzářeného světla

Tento údaj je číselně vyjádřen jako světelný tok v lumenech. Obvyklá hodnota pro 100 W žárovku je přibližně 1561 lm, šedesátiwattová má kolem 806 lm. Lépe si dokážete představit, jaké množství světla LED žárovka vyzáří. Dalším údajem je teplota chromatičnosti udávaná v Kelvinech. Žluté světlo má hodnotu od 2500-3200 K, bíle studenější odstíny pak 4000 K. Vyšší hodnoty jsou velice studené až namodralé odstíny. 

4. Porovnejte udávaný příkon a energetickou účinnost

Porovnejte, jaký má světelný zdroj LED světelný tok v lumenech, oproti příkonu ve wattech. Tato dvě čísla vydělte a dostanete takzvaný měrný světelný výkon. Vybírejte takové zdroje, které mají hodnotu 70 lm/W a vyšší. Vodítkem je i energetický štítek a údaj o třídě alespoň A+.

5. Nakupujte online a ušetřete

Na internetu seženete LED žárovky od renomovaných výrobců za nízké ceny. Při dnešních cenách elektřiny se vám náklady na výměnu vrátí už během několika měsíců. Kvalitní výrobky mají životnost kolem 25 000 hodin, což znamená úsporu několika tisíc korun za dobu celého provozu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry