Pěstování květin: pěstování květin na balkoně je hra

REKLAMA       Jana Brožková, 19.5.2015

Sluníčko opět nabírá na síle, a i když zrovna nesvítí, nastává ideální doba pro všechny, kteří chtějí mít balkon nebo zahrádku ozdobené pestrými barvami různých květin. Pokud se ale nepovažujete za prvotřídního zahrádkáře a uschne vám třeba i kaktus, nezoufejte. Právě pro vás jsme připravili několik základních rad, s kterými bude pěstování jedna radost.

Pro pěstování nepotřebujete kdovíjaké zkušenosti, postačí vám jednoduše chuť a zapálení pro věc. „Začněte pěkně pomalu. Stačí zasadit třeba jenom jednu rostlinku, na které si pěstování v klidu vyzkoušíte,“ doporučuje do začátků odbornice Miroslava Paclová.

Základem života každé rostliny je voda, ta může znamenat ale i zkázu. Možná se vám to také stalo. Měli jste květinu, kterou jste „pravděpodobně“ zalévali málo, což jste poznali, když rostlina zhnědla a po dotyku se rozpadla na prach. Usoudili jste proto, že nejspíš měla málo vody, a při další důsledné zálivce jste vodou nešetřili. Rostlina pak začala divně zapáchat a shnila. Co tedy rostliny opravdu chtějí?

Nezalévejte, květiny to udělají samy

Pravda je, že kromě dalšího potřebuje každá rostlina jinak zalévat. Proto raději nechte květiny, ať se zalévají samy dle vlastních potřeb, a jen doplňujte vodu. Ptáte se jak? Přesně tuto práci za vás udělají samozavlažovací květináče, které se v Česku stávají stále více oblíbenými. Průkopníky jsou například české květináče Plastia. Vodu si v nich rostliny „nasávají“ pomocí knotů, které vedou ze zásobníku nahoru do květináče. Zní to jednoduše, ale pro pěstitelské začátečníky je to přímo požehnání. Stačí jen kontrolovat, jestli je v zásobníku pod květináčem voda, a když schází, jednoduše ji dolijete. Představte si, že díky takové vychytávce můžete jako laik pěstovat i orchideje! Pokud nechcete chodit do hobby marketu nebo zahradnictví, můžete si tyto pomocníky objednat v e-shopu. Zeminu seženete například v květinářství – a hurá do práce!

Co pěstovat v začátcích?

Každý správný zahradník musí nejprve vědět, co chce vlastně vypěstovat. Rozhodnete-li se pro bylinku k dochucení nedělní polévky, dáte asi přednost pažitce nebo petrželi. Jiný raději zkrášluje, a proto zvolí květiny.

Mezi vhodné balkonové rostliny pro začátečníky se řadí například muškáty, drobnokvěté petúnie, voskovky, hlíznaté begonie nebo třeba kejklířka. Naopak pro milovníky bylinek je vhodná máta, meduňka, dobromysl, saturejka, šalvěj či roketa (rukola).

Nutné je také myslet na správnou velikost samozavlažovací nádoby. S tím souvisí i počet a druh vysazovaných rostlinek. Počítejte, že do truhlíku dlouhého 40 cm se vejde průměrně 4­­‑5 rostlin. Při pěstování od semínka dodržujte hloubku výsevu, která je vyznačena na sáčku konkrétního druhu.

Kam s ní?

Květina potřebuje kromě dostatku vláhy také správné stanoviště. Zjistěte si, jestli má rostlina raději přímé slunce, nebo stín. Slunce milují například pelargonie, petúnie, převislé surfinie nebo drobnokvěté Million Bells, hledíky, verbena, sluncovka či osteospermum. Do stínu pak dejte fuchsie, begonie nebo balzamíny. „Poprvé zalijte rostlinu seshora a doplňte vodu i do zásobníku. Pak už stačí pouze jednou týdně zkontrolovat a doplnit zásobu vody,“ radí Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

V čem poroste?

Pro každou rostlinu se hodí jiný substrát, tedy pěstební zemina. Na to je dobré myslet, můžete tím rostlině buď hodně pomoci, nebo naopak uškodit. Proto respektujte rozdíly mezi substrátem pro balkonové rostliny, bylinky nebo pro pěstování na zahradě. Vhodný substrát vysypte do vybrané nádoby a zaplňte ji do výšky 2–3 cm pod okraj. Většinou již název substrátu vypovídá o použití, neměli byste se tedy splést. Pokud budete mít pochybnosti, prodavač vám určitě rád poradí.

Hnojivo je důležité

Nároky na hnojení podrobněji proberte ideálně přímo v obchodě. Neobsahuje-li váš použitý substrát dostatečné množství živin, doplňte do něj dlouhodobě působící granulované hnojivo či tablety nebo začněte po 14 dnech přihnojovat. Důležité je dodržet pokyny na obalu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky