Vlhkost – velký problém nových i starších bytů

REKLAMA       Jiřina Kavková, 19.5.2015

Nejenom bydlení ve starším, vlhkém objektu, ale i bydlení v novostavbě může přinášet stejné problémy. Těmi je samozřejmě vlhkost, která je dnes rizikem číslo jedna. Pokud i vy máte obavy z toho, že se ve vašem bytě nachází, podíváme se na to, jak to zjistit a jak proti ní bojovat. Stejně tak se zaměříme také na to, jaké může přinášet problémy.

Jak vlhkost zjistit a změřit?

Prvním krokem k tomu, zda máte začít realizovat různá opatření, je samozřejmě zjištění toho, zda se vlhkost ve vašem bytě nebo domě nachází, nebo ne. Postup je samozřejmě velmi jednoduchý, protože dnes zjistíte správnou vlhkost pomocí vlhkoměru. Tedy přístroje, který vám ukáže onu potřebnou procentuelní hodnotu. Tu následně porovnáte s doporučenými hodnotami. A ty jsou takové:

Klasické obývané místnosti – 60 % při teplotě 20°C

Předsíně, chodby a další prostory – 60 % při teplotě 20 °C

Koupelny – 60 % při teplotě 15 °C

Kuchyně – 60 % při teplotě 20 °C


Jakmile máme potřebné hodnoty k dispozici, můžeme s nimi začít nakládat. Vzhledem k samotnému měření je samozřejmě nutné ještě dodat, že čím je v místnosti teplota menší, tím může být standardní vlhkost vyšší.

Jak eliminovat vlhkost v klasických místnostech?

Zde je hlavním doporučením určitě klasické větrání. Nic nepomůže tolik, jako dostatečná a nejlépe pravidelná cirkulace vzduchu. Ať už bydlíte klasicky, nebo využíváte střešní okna do podkrovního pokoje, vždy je dobré každý den důkladně vyvětrat, či mít okno stále pootevřeno – takzvaně na „mikroventilaci“.

Druhou cestou mohou být dnes dobře dostupné pohlcovače vlhkosti. Tedy specifické výrobky, které jsou distribuovány nejčastěji ve formě tablet a nádoby. Tableta dokáže vlhkost absorbovat a proměnit ji na vodu, kterou vylijeme.

Jak na problémovější místnosti?

Těmi jsou určitě kuchyně a koupelna. Právě v obou z nich dochází k tomu, že se zde vlhkost drží mnohem více. A to vlivem vzniku vodních par z vaření, popřípadě sprchování nebo koupání. Zde je řešením klasická ventilace, tedy průduch, který umožní, aby daná místnost mohla také jednoduše dýchat. Vhodné je tento krok realizovat spolu s rekonstrukčními pracemi, tedy v době, kdy plánujete úpravu celého prostoru a chystáte se koupit i nové doplňky do Vaší koupelny. Mezi ty patří třeba i koupelnový nábytek, kterému zvýšená vlhkost nemusí nijak prospívat, což vede k jeho poškozování a zkracování životnosti.

Obecně má ale vlhkost i další rizika. Může to být plíseň na našich stěnách, stejně jako nepříjemný vzduch k dýchání, nebo mikroorganismy a bakterie, které mohou způsobovat celou řadu nemocí. Zvláště v případě, kdy v poslední době pociťujete větší náchylnost, nebo chcete zajistit bezproblémový život vašim dětem, je třeba dané problémy řešit. A koupě zmíněného vlhkoměru je samozřejmě prvním krokem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky