Modernizujeme zahradu – co praktického na ní nesmí chybět?

REKLAMA       Jiřina Kavková, 27.5.2015

Ať už je zahrada u našeho rodinného domu, nebo umístěná v zahrádkářské kolonii, ve všech případech je místem, kde můžeme odpočívat, opalovat se, užívat si zábavy nebo jinak trávit den. Samozřejmě abychom se zde cítili dobře, je třeba nejenom kvalitní péče o zeleň jako takovou, ale je třeba také myslet na dobré zázemí. A proto si povíme, co by na ní dnes určitě nemělo chybět. To hlavní, bez čeho se neobejdeme, je zahradní nábytek. Ten využijeme jak při odpočinku, tak třeba při grilování a posezení s našimi přáteli. A je jedno, zda to budou lavičky, židle, lehátka nebo také nezbytné stoly.

Jaké materiály existují?

Při výběru bychom samozřejmě neměli jít jenom po konkrétním typu, ale i po materiálu, který je k dispozici. Pamatujte, že ne všechny se dobře hodí ke konceptu vaší zahrady (třeba plast), a ne všechny mohou uspokojit vaše požadavky s ohledem na cenu. Pokud ale chcete být po všech stránkách spokojeni, doporučíme:

• Dřevo

• Přírodní ratan

• Umělý ratan

Chraňte se před silným sluncem

I když celou zimu čekáme na to, až na jaře vykouknou první sluneční paprsky, je třeba stále myslet na varování, jak je slunce nebezpečné. Jsou problémy, jako je úžeh, úpal, nebo spálení pokožky, které nás mohou na zahradě postihnout. Přemýšlejte tedy i nad vhodným zastíněním. Dobrou cestou může být klasika v podobě slunečníku, stejně jako zahradního altánu, nebo párty stanu. Stejně tak vyhledávané jsou ale i sítě zabezpečující dostatek stínu, které mají ještě druhou funkci. Dokážou také vytvořit tolik potřebné soukromí a tak se hodí i jejich umístění třeba na váš plot. Stejně tak ale najdou uplatnění třeba na pergole, nebo v rámci sportovních hřišť.

Užívejte si párty do pozdních nočních hodin

Není nic neobvyklého, pokud pozveme přátele, nakoupíme nápoje, rozpálíme gril a užíváme si zábavy do pozdních nočních hodin. Jelikož dnes už i zahrady v koloniích mají napojení na elektřinu, není problém zaměřit se na osvětlení. Samozřejmě u většiny takových oblastí můžeme vidět veřejné LED osvětlení od Ecologic.sk. Naším cílem by však mělo být také důkladnější osvětlení přímo našeho konkrétního pozemku. A to proto, aby zábava mohla bez problémů pokračovat až do brzkých ranních hodin.

Samozřejmě zde je dobré inspirovat se od profesionálů a využívat právě LED technologii, která přináší mnoho pozitiv. Je to hlavně úspora a dlouhá životnost, která tak činí různé LED žárovky nebo reflektory zdrojem kvalitního a přitom levného světla. Ocenit ale můžeme i bohatou nabídku možností, kam spadají třeba i různé druhy řetězů, které osvětlí právě altán nebo párty stan. V neposlední řadě je to i možnost využití solárních variant, které se přes den díky slunci nabíjejí a během noci tak příjemně osvětlují celý náš prostor.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada