RECEPTY NA DOMÁCÍ NÁPOJE: udělejte si domácí bezinkový sirup nebo limonádu

TNBiz, 8.6.2015

Máte rádi různé sirupy či limonády? Co takhle si vyzkoušet něco domácího. Můžete si například udělat bezinkový sirup nebo limonádu. Černý bez právě kvete a je prakticky všude. Navíc recepty na sirup i limonádu jsou opravdu jednoduché a navíc výborné.

Černý bez je listnatý keř, jeho léčivé účinky se využívají v léčitelství i farmacii. Pozor však na čerstvé plody, které mají projímavé účinky. Pokud se tepelně zpracují nebo usuší, tak se tyto vlastnosti neutralizují.

Tady jsou pak tři jednoduché recepty, jak bez zpracovat:

Bezinkový sirup z květů

Budete potřebovat 40 květů černého bezu, 2 litry vody, 60 gramů kyseliny citrónové, 4 bio citrony, 1,3 kilogramu cukru.

Převařenou vodu necháme vychladnout, do ní pak přidáme na kolečka nakrájené citróny (chemicky neošetřené můžeme včetně kůry). Opláchnuté bezové květy vložíme do nálevu a necháme louhovat 24 hodin. Následně přecedíme přes plenu a přidáme cukr, občas promícháme a nechám přejít varem. Při vaření odebíráme pěnu. Pokud chcete sirup skladovat delší dobu, je dobré ho zakápnout alkoholem, například vodkou.

Bezová limonáda

Na limonádu budeme potřebovat 3 až 5 květů bezu černého (může být i sušený), dva citrony, tři litry vody a 300 gramů cukru.

Umyté květy bezu s citrónem nakrájeným na kolečka a odpeckovaným vložíme do velké sklenice. Cukr rozpustíme ve vodě a sirup necháme vychladnout. Sirupem pak přelijeme bez s citronem. Sklenici překryjeme plenou nebo plátýnkem a necháme ji odstát 7 až 9 dní při pokojové teplotě na světlém místě. Každý den však limonádu promícháváme.

Bezinkový sirup z plodů

Až bez dozraje můžete si udělat sirup z jeho plodů, který pomáhá při chřipce, bolení v krku či revmatismu. Podporuje také pocení. Na sirup budete potřebovat 1,5 kg zralých bezinek, tři litry vody, 2 kilogramy cukru, 4 hřebíčky a celou skořici.

Nejdříve převaříme vodu a otrháme stopky z plodů bezinek. Bezinky pak umyjeme a rozmačkáme nebo rozmixujeme. Následně je zalijeme studenou převařenou vodou, přidáme skořici a hřebíčky a necháme ji odstát 24 hodin v chladné místnosti. Poté vše přecedíme. V nálevu rozpustíme cukr a necháme vychladnout.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky