Dovolená u moře: kde se vám vyplatí po cestě natankovat?

TNBiz, 17.6.2015

Jedete k moři autem a míříte do Itálie? Raději byste si měli tuto dovolenou dobře naplánovat, abyste v zemi na Apeninském poloostrově tankovali, co nejméně. Právě Itálie totiž má vůbec nejdražší pohonné hmoty v Evropě (dražší benzin už je jen v Nizozemí, nafta je pak dražší jen ve Velké Británii). Litr naturalu vás vyjde zhruba na 46 korun, litr nafty na 42 korun.

Dobrou zprávou pro lidi mířící do Itálie je, že levněji natankují cestou, v Rakousku. Tam je průměrná cena naturalu necelých 33 korun za litr, tedy méně než u nás. Nafta se dokonce v Rakousku v průměru prodává pod 30 korun za litr.

Pokud míříte na dovolenou do Chorvatska, tak právě tam jsou pohonné hmoty drahé, ale ne tolik jako v Itálii. Aktuálně tam Natural 95 natankujete za 37,59 koruny za litr, naftu za 33,56 koruny. Podobné ceny jsou i ve Slovinsku. Pokud tedy míříte k Jadranu, snažte se natankovat ideálně co nejvíce v Rakousku

SLOVINSKO: Maximální cenu benzinu a nafty určuje stát. Ve Slovinsku je od 9. června cena Naturalu 95 1,364 eur za litr (asi 37 korun) a nafty 1,242 eur za litr (asi 34 korun).
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky