Zámky, co se zamykají samy: chytré řešení pro panelové a bytové domy

REKLAMA       Jana Brožková, 17.6.2015

Necítíte se bezpečně, když sousedi nechávají hlavní vchod do domu odemčený a nabízejí tak zlodějům možnost dostat se velmi jednoduše dovnitř? Podle normy EN179 o vybavení dveří na  únikových cestách by měl být hlavní vchod obytné budovy stále odemčen. Nájemníci zase chtějí mít samozřejmě kvůli zlodějům raději zamčeno, čímž však, např. v případě požáru, ohrožují svoji bezpečnost. Řešením tohoto dilematu jsou tzv. samozamykací zámky.

Zevnitř odemčeno, zvenku zamčeno

Funkce „zevnitř odemčeno, zvenku zamčeno“ představuje velmi komfortní řešení pro společné vchodové dveře. Zvenku je lze normálně odemknout pomocí klíče nebo karty. V okamžiku zabouchnutí se pak samy od sebe okamžitě uzamknou. Zevnitř je lze vždy velmi jednoduše otevřít díky tzv. panikové funkci pouhým stiskem kliky.

V současné době je na trhu několik typů samozamykacích zámků, např. značka FAB nabízí jak mechanické, tak elektromechanické, a to v mnoha rozměrových verzích pro možnost osazení do jakéhokoliv provedení dveří. Mechanický samozamykací zámek je možné z venkovní strany otevřít pouze klíčem, elektromechanický lze již ovládat na dálku z domácích telefonů a pomocí bezkontaktních karet či čipů. Oba typy disponují dvoubodovým zamykáním.

Více informací na www.nenechtesevykrast.cz a www.fab.cz 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky