Potraviny a jejich značení: označení DIA a vhodné pro děti už nenajdete
Bude to revoluce v označování potravin! Vymizí totiž označení "dia" a "vhodné pro děti", upraví se také užívání označení "domácí", "čerstvé", "živé", "čisté", "přírodní" nebo "pravé". To je plán ministerstva zemědělství, podle něj totiž některé názvy potravin jsou pro spotřebitele matoucí, píše Týden.cz.
"Dia" potraviny by však měly vymizet úplně. "V současné době neexistují žádné ustanovení právních předpisů, které by stanovovaly požadavky na potraviny vhodné pro diabetiky, ani neexistuje rozdělení na potraviny běžné a vhodné pro diabetiky na základě doložených odborných argumentů," uvedlo ministerstvo.
Místopředsedkyně České diabetologické společnosti Eva Račická s tím souhlasí, Týdnu řekla, že naprostá většina potravin označených bio, nesplňuje to, co bychom od správné výživy čekali. "Toto označení zkrátka nemá pozitivní význam," uvedla.
Úpravy by se mělo dočkat i označování potravin přílepky "domácí", "čerstvé" a podobně, bude je možné používat, jen pokud budou řádně odůvodněny. Případně může být na potravině informace, proč je potravina "domácí" nebo "přírodní".
Ministerstvo zemědělství chce také zatočit s matoucími zdrobnělými názvy jako "Lovečák", "Poličánek" nebo další. Například právě lovecký salám nebo poličan má přesné složení, které je stanoveno vyhláškou a "Lovečák" nebo právě "Poličánek" ho podle ministerstva nesplňují.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Věda Plus: Jak se za poslední léta vyvinula léčba roztroušené sklerózy? (audio)
- BCP a Alzheimer: Přírodní terpen jako naděje pro mozek
- Radioporadna: Vypěstovat své houby není žádná věda. Spíš zábavné dobrodružství (audio)
- Zhoršený zrak ovlivňuje paměť i psychiku seniorů: Neléčený šedý zákal může být rizikovým faktorem pro rozvoj demence
- Otevírá se prostor pro masivní využití mobilních bateriových úložišť. Jaké jsou jejich možnosti v praxi?
- Co obnáší přeměna chalupy na nízkoenergetickou stavbu (29.5.2025)