Potraviny zlevńují, zejména mléko a některé další výrobky

TNBiz, 19.8.2015

"Ve všech středoevropských zemích převažuje nabídka mléčných výrobků nad poptávkou a tím pádem mají ceny sklon klesat," řekla TV Nova ekonomka Markéta Šichtařová.

Uzavření ruského trhu sankce mířícími na západní země zamotaly hlavu producentům mléka a mléčných výrobků. Převis nabídky nad poptávkou je tak výrazný. Producenti hledají nové trhy, kde by mohli přebytečné výrobky uplatnit.

"V případě mléčných výrobků je to trošku problematické, protože mají relativně krátkou trvanlivost. Dostat se na geograficky vzdálené trhy je poměrně obtížné," řekl TV Nova Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Kvůli tomu ceny dramaticky padají. Na této úrovni byly naposledy na konci roku 2012. Ještě před rokem stál litr mléka v průměru dvacet korun. Dnes ho pořídíte klidně o sedm korun levněji.

To ale přidělává vrásky zemědělcům. "Dlouhodobě se to nedá vydržet. Myslím, že to bude otázka jednoho roku a budeme muset zvažovat, jestli dál dělat mléko nebo jestli přejít na masný chov. Případně jestli se budeme zabývat nějakou jinou zemědělskou výrobou," dodal zemědělec Pavel Hodek.

Ceny, za které zemědělci mléko prodávají zpracovatelům, se totiž letos pohybují pod osmi korunami za litr. Ale vedle mléka zlevňují i další potraviny.

"V loňském roce byla dobrá produkce některých plodin a tím pádem mírně poklesly ceny i u dalších typů potravin a ty dokonce neměly s ruským trhem ani nic společného," dodala ekonomka Šichtařová. Za stejné peníze si tak koupíme víc jídla než před rokem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky