Káva: jakou kávu zvolit v kavárně, jakou doma

Den bez kávy si mnoho z nás nedokáže představit. V posledních letech se navíc vyrojila nová spousta kaváren, které už nenabízejí pouze „preso“ nebo turka, ale také Flat White a na lístku naleznete označení Hario V60 nebo Vaccum Pot. Běžného konzumenta může mnohdy nesrozumitelná nabídka odradit, a tak zůstane u klasické volby. Jelikož je rozhodně o co stát, přinášíme vám základní přehled kávy a jejího zpracování, abyste svou příští návštěvu kavárny mohli trochu okořenit či si vychutnali speciální šálek kávy doma.

Gurmáni fandí Arabice

Začneme u rozdělení kávy, ve světě existují dva druhy kávovníků. Z Kávovníku arabského se zpracovává káva Arabica a z Kávovníku statného Robusta. V obchodech se můžete sami přesvědčit na obalech, o jaký druh se jedná, či v jakém poměru jsou tyto smíšeny. Mnozí tvrdí, že Arabica je zárukou kvality – tento druh je totiž citlivější než Robusta, roste ve vyšších nadmořských výškách (navíc delší dobu) a vyžaduje více péče. To se odráží nejenom na jeho odlišném aroma, ale i vyšší ceně. Dokonce obsahuje až o polovinu méně kofeinu než Robusta. Je jen na vás, jaké chuti dáte přednost, v kavárnách se ale častěji setkáte právě s Arabicou připravenou na několik způsobů.

Espresso vs. piccolo

Základní nabídka kaváren se nejčastěji odvíjí od espressa, které je ve své základní podobě na pohled malé, jelikož je namleto ze 7 g kávy a obsahuje zhruba 30 ml tekutiny. Espresso macchiato vyniká pouze jedním rozdílem, a to mléčnou pěnou na hladině, která se jemně otiskne do rtu. Pokud chcete větší šálek, objednejte si espresso lungo, které je „prodloužené“ vodou, nebo ještě větší americano. Máte-li chuť spíše na mléčnější variantu, zvolte cappuccino připravené ze shotu espressa, mléka a mléčné pěny nebo latte macchiato, kdy se espresso přilévá do vyšlehaného mléka ve skle. Doma si mléko můžete vyšlehat pomocí automatického pěniče mléka Catler MF 8010 s indukčním ohřevem, který pění mléko nahusto volbou Cappuccino nebo najemno volbou druhou, a to Latté. Gurmáni toužíc po opravdu silném aroma naopak mohou v kavárně vyzkoušet kávu ristretto, tedy nejsilnější podobu espressa danou menším množstvím vody (často se nesprávně zaměňuje s piccolem, což je název, který se v italském prostředí nevyskytuje), či doppio neboli dvojité espresso.

Tipy při pořizování kávovaru

Pokud uvažujete o koupi kávovaru domů, máme pro vás několik tipů:

1. Vybírejte kávovar, který zpracovává kávu zrnkovou, aroma kávy zůstává v zrnkách bezpečně skryto po dlouho dobu a nevyprchá.

2. Nebojte se investovat, u kávovarů vždy sledujte, jestli zrna melou mlecí kameny a ne nože. Kameny jsou totiž schopny namlít kávu na různé stupně hrubosti, což se odrazí na výsledném efektu, a navíc déle vydrží.

3. Správný kávovar by také měl hrnečky nejprve nahřát, jinak by se náhlá změna teploty negativně projevila na kávové chuti. Tyto vlastnosti má například přístroj Espresso Catler ES 8012, který byl oceněn 1. místem soutěže iTest. Tento kávovar zároveň filtruje vodu, která má poté lepší chuť, a také odpadají starosti s vodním kamenem usazeným v přístroji.

Mé jméno je White, Flat White

Nyní přistoupíme k větší neznámé, a to kavárnám, v nichž se roztodivné názvy hemží. Stále častěji se můžete setkat s Flat White, které se někdy podává ve skle a jeho hlavní předností je výrazná chuť kávy – je totiž připravené zpravidla ze dvou shotů espessa a zalité mlékem a mléčnou pěnou. Pokud bude v nabídce French Press, jedná se o metodu přípravy, kdy se hrubá zrna zalijí téměř vroucí vodou a poté scedí přes síto. Vy vybíráte kávu dle země jejího původu. Dané oblasti výrazně ovlivňují aroma, například káva z Guatemaly může vonět po citrusových plodech; obsluha vám jistě bude nápomocná.

Další variantou je aeropress – to je velmi jednoduchý mechanický přístroj, do kterého najemno namletou kávu nasypete, zalije vodou zahřátou na 80 °C, směs necháte pracovat a poté přístroj překlopíte a stlačením přes filtr získáte výtečný nápoj. Tímto přístrojem si doma připravíte i ledovou kávu. Zrnka doporučujeme mlít těsně před konzumací, a to automatickým mlýnkem CG 8030 SMART od značky Catler. Vyznačuje se inteligentním systémem dávkování, nemusíte tudíž přemýšlet, kolik kávy nasypat. Také si nastavíte hrubost mletí, díky čemuž můžete vyzkoušet několik způsobů přípravy.

Mario, připrav mi Hario!

V některých kavárnách se setkáte i s označením Hario V60, Hario znamená v japonštině král skla. Káva připravená tímto způsobem se ze zrn dostane nejprve rozemletím na jemné částice mlýnkem a poté filtrací přes jemný papírový filtr umístěným v trychtýři. Podobný postup využívá i metoda přípravy Chemex, která se liší mnohem tlustšími papírovými filtry.

Chemex poznáte podle své typické nádoby, která je ve tvaru přesýpacích hodin a uprostřed doplněna o dřevěný korzet. V neposlední řadě nesmíme opomenout techniku Vacuum Pot blížící se vzhledem spíše k chemickému pokusu. Skrze dvě spojené skleněné nádoby totiž využívá základních fyzikálních principů o rozpínavosti plynu. Zahřátá voda stoupá vzhůru, mísí se s namletou kávou a díky podtlaku se přes filtr dostane do nádoby spodní. Tato metoda je pro opravdové fajnšmekry, ale stojí za to ji vyzkoušet.

Sami poznáte, že se každá zmíněná metoda odrazí na výsledném prožitku, proto se nebojte experimentovat. Kávy můžete vypít denně 3 - 4 šálky, navíc vás může zbavit bolestí hlavy, udrží déle vaši pozornost, a dokonce napomáhá vaší pleti odolávat slunečnímu záření!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy