Šťáva z ovoce a zeleniny jsou správně využité vitamíny

S podzimem přichází chladné sychravé počasí, které ne úplně blahodárně působí na psychiku lidí a stejně tak je zátěží i pro imunitu. Ve většině případů se lze obejít bez takzvaných doplňků stravy a potřebné vitamíny a enzymy doplňovat ovocem a zeleninou. Vhodné je pak zdravé stravování doplnit nejen syrovou zeleninou a ovocem, ale i šťávami z ovoce a zeleniny, polévkami a dalšími variantami, které lze z ovoce a zeleniny připravit.

Využít přitom co nejvíce z ovoce a zeleniny pomohou moderní přístroje, které zachovají co nejvíce živin a navíc získávají až o padesát procent více šťávy. „Šnekové odsťavňovače jsou pro získání kvalitních šťáv zatím to nejlepší, co existuje. Nízké otáčky zajistí největší možný výkon odšťavnění a přitom na rozdíl od jiných přístrojů dostanou z ovoce a zeleniny až o 50 procent šťáv více. Zůstane tedy méně odpadu a více šťávy ve sklenici. Nejdůležitější pro zákazníky pak bývá kromě kvality odšťavňování také hlučnost přístroje, výkon, možnost jednoduchého čištění a skladování. Aktuálně máme v nabídce přístroj naprosto odpovídající požadavkům moderního zdravého životního stylu. A odšťavovat umí i celé kusy ovoce a zeleniny, takže výrazně ušetří čas,“ řekl Jozef Zahradník ze společnosti Orava o novince v sortimentu šnekovém odsťavňovači OS-151.

TIP Oravy : Dužinu z ovoce a zeleniny nevyhazujte. Výborně se hodí na přípravu polévek, omáček, karbanátků, placiček nebo sladkých dezertů. Nebo zkuste dužinu vysušit a jsou z ní pak třeba na zimu skvělé čaje.

Ovocné šťávy je vhodné konzumovat spíše v první polovině dne, protože obsahují dostatek sacharidů na dodání energie svalům i celému organizmu, kterou tělo během dne využije. Velmi dobře působí jak na energii organizmu, na psychiku, na zvládání stresu, na snížení únavy a celkový pohodový stav vůbec.

Zeleninové šťávy jsou zásadité a blahodárně působí na pH v zažívacím ústrojí. Mohou se tedy pít kdykoli
a zelenina by dokonce měla tvořit až 50 procent jídelníčku vzhledem k udržování optimálního pH organizmu.

Je dobré nezapomínat na vlákninu a nekonzumovat pouze šťávy z ovoce a zeleniny. Vláknina působí blahodárně na trávení, a proto je vhodné do jídelníčku zařadit například smoothie, ovocné a zeleninové polévky, zdravé husté omáčky nebo pyré.

„Existují přístroje, které vytvoří skvělé smoothie, mixované polévky nebo pyré a rovnou je i ohřejí. Je tedy naprosto snadné udělat k obědu zeleninové polévky, pyré přílohy k masu, nebo třeba i dětské přesnídávky připravené teplé přesně, jak je potřeba. Příprava polévek či přesnídávek je tak o desítky minut rychlejší a rozhodně jednodušší. Stačí nakrájet zeleninu a vložit do mixéru,“ řekl Jozef Zahradník.


TIP Oravy: Jak správně vybrat odšťavňovač?

1. Co budu nejčastěji odšťavňovat? Nejdříve si ujasněte, co přesně od odšťavňovače očekáváte – chcete pouze šťávu, budete připravovat i pokrmy z dužiny a podobně – vyhovovat pak budou šnekové jednohřídelové odšťavňovače.

2. Kolik budu připravovat šťávy? Pokud máte v plánu připravovat větší objemy šťáv, které budete mít k dispozici během dne, je vhodnější použít nízkootáčkové odšťavňovače, které šetrně dostanou šťávu z ovoce a dostanou z ovoce co nejvíce jde.

Vysokootáčkové a nízkootáčkové odšťavňovače připravují každý jiný druh šťávy, kterou lze jinak dlouho skladovat a má i jinou chuť. Nízkootáčkové přístroje lisují šťávu výraznější chuti, která může obsahovat kousky dužiny, lze ji pak skladovat déle v lednici a šťáva obsahuje minimum pěny.

3. Jak často budu odšťavňovat? Pokud nebudete připravovat šťávu každý den, vyberte si určitě takový, který se jednoduše rozkládá, dobře se skladuje a především se dá jednoduše omývat.

4. Jaký má výkon, co vše mohu odšťavňovat? Podle toho, co od odšťavňovače očekáváte, vybírejte i výkon. U nízkootáčkových přístrojů, které připravují kvalitnější šťávu, se optimální výkon pohybuje okolo 250 W, u těch vysokootáčkových je to pak okolo 1200 W. Dále vybírejte podle velikosti přístroje – jak velké kusy ovoce a zeleniny mohu do stroje dávat a jak velká je nádoba na dužinu. Věnujte pak určitě pozornost i na délce záruky, bezpečnosti a zpracování přístroje a materiálům, které jsou použity.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky