Čtyři důvody, proč se pustit do stavby s konopím

Carun Pharmacy, 23.10.2015

Konopí seté je oblíbenou technickou rostlinou už od pravěku. Lidstvo ho využívalo pro výrobu plachet a lan pro lodě, ale i na tkaniny a ve stavebnictví. Základní surovinou z konopí je biomasa, tedy vlákno a pazdeří, a také semeno. Dřevitá část stonku, takzvaná buničina, je vhodná především pro výrobu biopaliv. Ve stavebnictví se využívá vlákno a pazdeří, někdy i celé stonky. Proč se do stavby s konopím pustit?

exthemphousex-large.jpg (490×326) 

1. Osvědčená tradice 

Konopí je neuvěřitelně pevné a trvanlivé. Od nepaměti bylo jeho vlákno i pazdeří přidáváno do omítek, dnes je především součástí tzv. konopného betonu či zdiva. Již během 16. a 17. století byl ve Francii oblíbený mix pazdeří a vápna pro stavbu hrázděných domů – a tento trend se Evropou stále šíří.


2. Pozitivní vliv na přírodu

Šetrně zpracovaná rostlina s dlouhou tradicí pěstování a vysokými výnosy. Přesně to jsou hlavní důvody, proč je konopná stavba ekologická. Díky použití obnovitelného přírodního zdroje lze s konopnými stavbami počítat i do budoucna. Kromě izolací a zdiva je možné použít i oleje a laky pro ošetření stavby i nábytku či hraček. Další předností je i snadná biologická odbouratelnost těchto produktů.


3. Kvalitní izolace

Konopí je výborné mimo jiné i jako zvuková a tepelná izolace. V zimě hřeje, v létě příjemně chladí a navíc v interiéru vytváří zdravé prostředí. Oblíbené je především pro zateplení pasivních a nízkoenergetických staveb, mezi které patří i dřevostavby. Díky absenci bílkovin není tuto vrstvu nutné speciálně ošetřovat proti hmyzu a hlodavcům. Odolává i plísním a navíc špatně hoří – ochrana před požárem je zvýšena i použitím tzv. retardéru, obvykle jedlé sody.


4. Jednoduchá stavba

Práce s konopnými izolacemi je stejně jednoduchá jako s jinými stavebními izolacemi. Velkou výhodou ovšem je, že konopí nedráždí dýchací cesty, nesvědí, neškrábe, a proto je možné s ním pracovat bez ochranných pomůcek. Používá se ve formě izolačních desek a rohoží nebo volně sypané do uzavřených prostor.

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba