Vánoční cukroví: upečte letos datlové cukroví se smetanou

Na vánoční cukroví se většinou těší celá rodina. Každý z rodiny má svoje oblíbené cukroví, kterému dává přednost. Kromě osvědčených vánočních stálic stojí za to vyzkoušet i novinky, také u vás mohou zdomácnět.

Datlové měsíčky se zakysanou smetanou a kávovou polevou

Ingredience:

250 g sušených vypeckovaných datlí

200 g mletých vlašských ořechů

100 g krupicového cukru

150 g hladké mouky

1 vejce (oddělený žloutek od bílku)

100 g hořké čokolády

190 g Zakysané smetany Selská od Mlékárny Kunín

Ingredience na polevu:

100 g moučkového cukru

2 polévkové lžíce rumu

2 polévkové lžíce horké vody

1 polévková lžíce rozpustné kávy


Postup:

Datle umeleme nebo po částech rozsekáme společně s ořechy v sekacím strojku. Případně můžeme použít tyčový mixér, ale je třeba hmotu pořádně rozmělnit. Směs dáme do mísy, přidáme polovinu krupicového cukru, mouku a promícháme. Troubu nahřejeme na 160 °C.

Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, poté do ní přidáme rozšlehaný žloutek a zakysanou smetanu a dobře rozmícháme. Vyšleháme bílek se špetkou soli do tuhé pěny, přidáme zbylý krupicový cukr a šleháme dotuha. Opět se vrátíme k míse s datlovou směsí. Do té postupně vmícháme připravenou čokoládu se smetanou a nakonec sníh z bílku. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vytřený tukem a rozetřeme asi na 2 cm vysokou vrstvu. Pečeme cca 30 minut. Upečený plát po částečném zchladnutí přemístíme i s papírem na vál a ještě za tepla z něj vykrájíme vykrajovátkem měsíčky. Pokud nechceme mít žádný odpad, krájíme nožem na pravidelné tvary.

Tip na vykrajování: Pro vykrajování můžete použít vánoční vykrajovátko ve tvaru měsíčků. Kdo jej nemá, tvar měsíčků vytvoří i z klasického kulatého vykrajovátka. Nevykrajují se celá kolečka, ale jen jeho poloviny. Je nutné postupovat v řadě za sebou, vždy je tak od předchozího měsíčku spodní část již kulatě vykrojená.

Poleva :

V kovové misce rozmícháme kávu s horkou vodou. Když se rozpustí, přilijeme rum a přisypeme prosátý cukr. Mícháme zastudena nemastnou vařečkou tak dlouho, aby v polevě nebyly hrudky. Hotovou polevou potíráme pomocí mašlovačky nakrájené cukroví a necháme odpočívat, dokud poleva neztuhne.

Tip: Pokud použijete mastnou vařečku, poleva nebude tuhnout.

Náročnost: střední

Celková doba přípravy vč. zdobení: asi 80 minut plus 30 minut pečení.

Originální recept pro vás připravila Mlékárna Kunín.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend