Bez čeho se neobejde váš vánoční bramborový salát?

Vánoční bramborový salát bez majonézy? Pro mnohé nepředstavitelná situace, vždyť právě tato léty prověřená kombinace tvoří harmonický štědrovečerní celek. Odkud se však oblíbený dresink vzal? Jak dlouho je naším každodenním společníkem v kuchyni? A jaké tradiční recepty můžeme z majonézy připravit na Štědrovečerní stůl?

Trocha historie

Podle nejrozšířenější verze vznikla majonéza ve Francii v 18. století. Po dobytí přístavu Mahon se konala oslavná hostina, na které měl francouzský kuchař původně připravit jako přílohu omáčku z vajec a smetany. Omáčka však došla, jako nouzové řešení kuchaře napadlo vyměnit smetanu za olivový olej a původní verze dnešní majonézy byla na světě. Francouzi byli novinkou nadšení a na počest významného dne ji pojmenovali „mahonnaise“, z čehož nakonec vzniklo již známé slovo „mayonnaise“, tedy česky majonéza. Ta se od té doby stala oblíbenou součástí nejen francouzské, ale i mezinárodní kuchyně.

Poctivá majonéza od Vitany

Do jara letošního roku na tuzemském trhu s majonézami nepůsobila žádná silná česká značka. Tento stav se rozhodla změnit společnost Vitana představením nové Poctivé majonézy. „Naše majonéza má vyšší obsah vajec než konkurenční výrobky dostupné na českém trhu. Její receptura přesně odpovídá chuti českých spotřebitelů a proto je ideální variantou pro přípravu vánočního bramborového salátu,“ říká Michal Panocha, marketingový ředitel společnosti Vitana.

 

 

Bramborový salát - zlatý chod vánočního menu

Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu, přičemž recept na jeho přípravu není v každé rodině stejný. My přinášíme tradiční osvědčený recept, který skvěle chutná s pečeným nebo smaženým kaprem.

Recept na přípravu tradičního salátu:

435 ml Poctivé majonézy Vitana

5 ks sterilované okurky

4 ks kořenové petržele

3 ks mrkve

1 menší kus celeru

1 ks cibule

1 konzerva sterilovaného hrášku

3 ks vajec

2 kg salátových brambor

1 polévková lžíce plnotučné hořčice

Bramborový salát je nejlepší připravovat den předem. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme, uvaříme (vcelku) a necháme vychladnout. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Zeleninu můžeme vařit spolu s kořením: 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, špetka soli. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a protlačíme přes mřížku (na malé kostičky). Okurky a cibuli také nakrájíme nadrobno. Vše smícháme ve velké salátové míse a přidáme hrášek. Vmícháme majonézu, hořčici, osolíme, můžeme dochutit mletým pepřem. Vše důkladně promícháme. Vejce přidáváme až nakonec. Salát dáme uležet do chladu.

Na dlouhé večery

Kromě cukroví rodina i hosté jistě ocení také slanou variantu drobných pochutin, kterou mohou hosté ukusovat celé sváteční období. Výborné jsou například vejce plněná žampiony. Stačí pár ingrediencí a oku i jazyku lahodící pokrm je na světě.

Recept na přípravu vajec plněných žampiony:

300 g žampionů

120 ml Poctivé majonézy Vitana

1 polévková lžíce másla

Špetka koření Vitana - pažitka, pepř

Špetka soli, paprika nebo kyselá okurka na ozdobu

Žampiony pokrájíme a do změknutí podusíme na másle. Poté je podle chuti okořeníme (sušená pažitka, sůl, pepř), přidáme 120 ml majonézy a několik nakrájených uvařených žloutků. Celou směs promícháme a lžičkou vkládáme do důlků rozpůlených vajec. Poté dozdobíme podle chuti, například pokrájenou paprikou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend