Bez čeho se neobejde váš vánoční bramborový salát?
Trocha historie
Podle nejrozšířenější verze vznikla majonéza ve Francii v 18. století. Po dobytí přístavu Mahon se konala oslavná hostina, na které měl francouzský kuchař původně připravit jako přílohu omáčku z vajec a smetany. Omáčka však došla, jako nouzové řešení kuchaře napadlo vyměnit smetanu za olivový olej a původní verze dnešní majonézy byla na světě. Francouzi byli novinkou nadšení a na počest významného dne ji pojmenovali „mahonnaise“, z čehož nakonec vzniklo již známé slovo „mayonnaise“, tedy česky majonéza. Ta se od té doby stala oblíbenou součástí nejen francouzské, ale i mezinárodní kuchyně.
Poctivá majonéza od Vitany
Do jara letošního roku na tuzemském trhu s majonézami nepůsobila žádná silná česká značka. Tento stav se rozhodla změnit společnost Vitana představením nové Poctivé majonézy. „Naše majonéza má vyšší obsah vajec než konkurenční výrobky dostupné na českém trhu. Její receptura přesně odpovídá chuti českých spotřebitelů a proto je ideální variantou pro přípravu vánočního bramborového salátu,“ říká Michal Panocha, marketingový ředitel společnosti Vitana.
Bramborový salát - zlatý chod vánočního menu
Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu, přičemž recept na jeho přípravu není v každé rodině stejný. My přinášíme tradiční osvědčený recept, který skvěle chutná s pečeným nebo smaženým kaprem.
Recept na přípravu tradičního salátu:
435 ml Poctivé majonézy Vitana
5 ks sterilované okurky
4 ks kořenové petržele
3 ks mrkve
1 menší kus celeru
1 ks cibule
1 konzerva sterilovaného hrášku
3 ks vajec
2 kg salátových brambor
1 polévková lžíce plnotučné hořčice
Bramborový salát je nejlepší připravovat den předem. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme, uvaříme (vcelku) a necháme vychladnout. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Zeleninu můžeme vařit spolu s kořením: 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, špetka soli. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a protlačíme přes mřížku (na malé kostičky). Okurky a cibuli také nakrájíme nadrobno. Vše smícháme ve velké salátové míse a přidáme hrášek. Vmícháme majonézu, hořčici, osolíme, můžeme dochutit mletým pepřem. Vše důkladně promícháme. Vejce přidáváme až nakonec. Salát dáme uležet do chladu.
Na dlouhé večery
Kromě cukroví rodina i hosté jistě ocení také slanou variantu drobných pochutin, kterou mohou hosté ukusovat celé sváteční období. Výborné jsou například vejce plněná žampiony. Stačí pár ingrediencí a oku i jazyku lahodící pokrm je na světě.
Recept na přípravu vajec plněných žampiony:
300 g žampionů
120 ml Poctivé majonézy Vitana
1 polévková lžíce másla
Špetka koření Vitana - pažitka, pepř
Špetka soli, paprika nebo kyselá okurka na ozdobu
Žampiony pokrájíme a do změknutí podusíme na másle. Poté je podle chuti okořeníme (sušená pažitka, sůl, pepř), přidáme 120 ml majonézy a několik nakrájených uvařených žloutků. Celou směs promícháme a lžičkou vkládáme do důlků rozpůlených vajec. Poté dozdobíme podle chuti, například pokrájenou paprikou.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví