Vánoční koření: na vánoce nakupujeme zejména skořici, hřebíček a ...

Vánoční období se kvapem blíží a s ním přichází také čas pro „vánoční“ koření, jako například skořici, hřebíček, badyán nebo vanilku. Jejich prodej se v tomto období zvyšuje v některých případech až čtyřnásobně. Trojici nejprodávanějších jednodruhových koření v Čechách (paprika, pepř a kmín) tak během adventu doplňují exotičtější druhy, které se hojně využívají v receptech na vánoční cukroví nebo jako dekorace.

Například loni v prosinci se na českém trhu prodalo okolo 200 tisíc balení celé skořice, což je zhruba čtyřikrát více než v letních měsících. Za tímto nárůstem stojí především konzumace oblíbeného svařáku a používání skořice pro vánoční dekoraci. Přibližně dvojnásobný nárůst prodeje zaznamenala mletá skořice – 400 tisíc balení nebo oblíbený hřebíček – 120 tisíc balení,“ říká Milan Linka, tiskový mluvčí společnosti Vitana, která je čerstvým držitelem ceny Nejdůvěryhodnější značka roku 2015 v kategorii koření (dle spotřebitelského průzkumu společnosti ATOZ Marketing Services).

Vánoce a vůně koření

Koření dodává jídlu především chuť, vůni a barvu. Vánoční pohodu si spojujeme zejména s výraznými vůněmi nevšedních koření, přidávaných do vánočního cukroví.

Příkladem jsou například perníčky, které obsahují skořici, anýz, hřebíček a muškátový ořech. Vůně perníku je většinou prvním náznakem nadcházejícího adventu, protože perníčky se pečou z cukroví jako první, jelikož potřebují před podáváním dostatečný čas na změknutí.

K vánoční pohodě již neodmyslitelně patří také neodolatelná vůně svařeného vína nebo punče. Za nezaměnitelnou chutí a vůní těchto teplých nápojů stojí ideální kombinace hřebíčku a skořice.

Těsto na vánoční cukroví zase výborně dochutí a provoní citronová kůra, ať už ve vanilkových rohlíčcích, nebo v lineckém těstu.

Koření pro zdraví i dekoraci

V chladném podzimním a zimním počasí nám koření pomáhá udržet si zdraví a ubránit se nachlazení či chřipce. Skořice má pozitivní účinky na prohřátí a uvolnění organizmu, podobně jako zázvor, který pomáhá při rýmě, žaludeční nevolnosti nebo dokonce pomáhá tišit migrény. Za zmínku stojí také protizánětlivé účinky hřebíčku.

K dotvoření vánoční atmosféry samozřejmě přispívá sváteční výzdoba v podobě vánočních věnců a ozdob na stromeček. V tomto případě hrají nezastupitelnou roli hvězdičky badyánu, celá skořice a hřebíček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky