Recepty na vánoční cukroví: voňavé cukroví s kořením

Vánoční cukroví může být voňavé i kořeněné. Takové jsou recepty na vánoční perníčky a na linecké cukroví.

Perníčky s perníkovým kořením

160 g medu

150 g cukru

120 g másla

100 ml smetany ke šlehání

500 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

2 lžíce perníkového koření

Postup:

Utřeme med s cukrem a máslem, pak přidáme smetanu ke šlehání. Nakonec smícháme koření a mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme tužší těsto, necháme minimálně přes noc odpočinout a poté vyválíme na tenký plát, ze kterého formičkou vykrájíme různé tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů (horkovzduch) nebo na cca 180 stupňů. Délka pečení záleží na tloušťce perníčků – zhruba 10–15 minut. Upečené perníčky se zdobí bílkovou polevou.

Linecké pečivo s vanilkovým i citronovým cukrem

vanilinový cukr Vitana 1 balíček

citrónový cukr Vitana 1 balíček

cukr moučka 100 g

hladká mouka 350 g

máslo 250 g

žloutek 2 ks

marmeláda na slepování

Postup:

Na pracovní desku si prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme vanilinový a citronový cukr, změklé máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet v ledničce minimálně 1 hodinu, nejlépe však přes noc.

Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o tloušťce cca 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Polovinu tvarů ponecháme plnou, do druhé poloviny vypíchneme uprostřed otvor. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut dozlatova. Při pečení dbáme na zkušenosti s vlastní troubou.

Po vychladnutí namažeme marmeládu na plný tvar a na něj přilepíme tvar s vypíchnutým středem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend