Nemějte strach z ketózy, budete se cítit lépe a zhubnete

Na principu ketózy fungují nízkosacharidové diety. Ty patří mezi oblíbené pro svůj účinek, avšak mnoho lidí neví, jak přesně se při nich stravovat. Tím pak dochází k dezinformacím, které mohou někoho od diety na principu ketózy odradit. Přitom stačí držet se rad odborníků, případně hubnout rovnou pod jejich dohledem.

V praxi to znamená snížení příjmu sacharidů (cukrů) na nízkou hladinu. Tělo se pak během jednoho až tří dní dostane do ketózy a začne spalovat tuk z vlastních zásob. „Pokud snížíme příjem sacharidů na 40 gramů denně, dochází postupně ke vzniku ketózy. Ketóza je chemický proces v organismu, kdy dochází k uvolňování energie anaerobně z tuků, nikoliv ze sacharidů. Jednoduše řečeno, tělo si bere energii z ketonů, které vznikají spalováním tuků,“ vysvětlila MUDr. Monika Hliněná, obezitoložka z dietního programu It´s my life! V játrech dochází k vyčerpání zásob glykogenu a vyrábí se látky vhodné ke spálení a získání energie. Tyto látky tělo získává z tuků a bílkovin.

 

Na internetu se dají najít informace o tom, že se během nízkosacharidové mohou užívat tučnější jídla. V případě, že ale chcete hubnout, neměli byste to s tuky přehánět. Jinak hubnutí zpomalíte. „Tělo přednostně spotřebovává tuky přijaté ve stravě a teprve potom z vlastních zásob a to hubnutí zpomaluje. Přijímání tuků, samozřejmě mimo těch s esenciálními mastnými kyselinami, je v redukční dietě kontraproduktivní,“ uvedl MUDr. Roman Popek, lékař dietního plánu It´s my life!

Mnoho lidí si nízkosacharidovou dietu oblíbilo pro poměrně rychlé hubnutí. „Hubnutí je velmi individuální, ale průměrně můžeme mluvit o shazování 1-3 kila za týden,“ uvedla Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It´s my life! Málokdo si ale uvědomí, že při této dietě je potřeba tělu dodat vitamíny, minerály a stopové prvky, které díky minimální spotřebě sacharidů nedostává. Proto se doporučuje shazování pod dohledem nutričního terapeuta, výživového poradce nebo lékaře, kteří dokáží přesně určit, jaké potraviny je konzumovat tak, aby nedošlo k úbytku důležitých živin a tělo nestrádalo.

„Dieta, která navozuje poměrně intenzivní ketózu a přitom organizmus nehladoví, je velmi efektivní. Přitom je také svojí efektivitou motivující a dobře motivovaný klient si snáze zvyká na zdravé stravovací návyky, u kterých pak zůstává, což je velmi účinná obrana před takzvaným jo-jo efektem. Sestavit efektivní dietní program, vyžaduje individuální přístup, podložený odborností dietologů a kvalitním zázemím, vybavením,“ uvádí dále MUDr. Roman Popek z dietního programu It´s my life! Pochopitelně je velmi důležité pravidelně a hodně pít, minimum jsou dva až dva a půl litru denně.

Ketóza sama o sobě s sebou nese riziko nežádoucích účinků, jako jsou zimomřivost, bolest hlavy, malátnost, motání hlavy, zácpa nebo průjem. Těm se ale dá snadno předcházet pravidelným doplňováním potřebných živin a navíc tyto příznaky během několika dní ustupují a naopak dochází k tomu, že se lidé cítí dobře. „Během 14 dní dochází k celkové detoxikace (pročištění) organismu, které se může projevovat nadměrným pocením (tělo vylučuje škodliviny). V důsledku probíhající ketózy může docházet k zápachu z úst. Z dechu jde cítit aceton (odlakovač). Tento zápach z úst může znamenat i potvrzení o probíhající ketóze (hubnutí). Oba tyto jevy jsou zcela individuální, nicméně pokud k nim nedochází, neznamená to, že by dieta nefungovala,“ uvedla dále Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It´s my life! Obecně se ale ketóza považuje za stav tělu přirozený a není třeba se jí bát.

Ketóza vs. ketoacidóza?

V souvislosti s ketózou se objevuje i slovo ketoacidóza. Jde však o dva naprosto odlišné pojmy. Ketoacidóza vzniká u diabetiků I. stupně. Projevuje se extrémním nedostatkem inzulínu, naopak hladina cukru je na maximu a stav ketonů v těle člověka je zhruba desetkrát vyšší než u běžné ketózy. Vynechání sacharidů právě proto není vhodné pro osoby s metabolicky podmíněnými onemocněními, jako je například cukrovka či dyslipidémie. U nich by ketóza mohla snadno přejít do stavu ketoacidózy a dojít tak k nebezpečnému překyselení organizmu. Proto by každý před začátkem diety měl dobře zvážit svůj zdravotní stav a v případě potřeby se poradit s lékařem. „Ketoacidóza je patologický, chorobný stav rozvíjející se v situaci, kdy tělo nemůže zpracovat cukr, protože mu chybí inzulín, nebo na inzulín není schopno reagovat,“ říká dále MUDr. Roman Popek z dietního programu It´s my life! Stejně tak je dieta na principu ketózy nevhodná pro těhotné a kojící ženy, pro lidi s vážným onemocněním jater a ledvin, srdce a cévními onemocněními, dále pak pro onkologické pacienty s chemoterapeutickou léčbou a pro lidi s vážnými psychiatrickými onemocněními.

Naopak velmi dobrých výsledků se s ketózou dosahuje u epileptiků. „Děti s epilepsií jsou běžně dlouhodobě v ketóze. Jejich strava je složena především z bílkovinových potravin a potravin s vyšším obsahem tuku s vynecháním sacharidů ve stravě,“ uvedla Nikol Hložková, nutriční terapeutka z dietního programu It´s my life! V případě, že si během ketózy dopřejete běžné jídlo nebo alkohol, proces se zastaví. „Velice záleží, čím dietu klienti poruší. V případě porušení sacharidovými potravinami nebo alkoholem proces ketózy poběží od začátku,“ dodala Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It´s my life!  

Dietní program It´s my life! byl založen stejnojmennou společností složenou z profesionálů, kteří se na poli zdravého životního stylu, hubnutí, cvičení a zdravé stravy pohybují už několik let. Vzhledem k rostoucím číslům počtu obézních lidí v Česku se rozhodli klientům nabídnout dietní program složený z kvalitních, chutných a v Česku vyrobených pokrmů. Tak vznikla proteinová dieta – první plná náhrada stravy - It´s my life!
Další informace o dietním programu It´s my life! najdete prosím na http://www.its-my-life.cz, na sociálních sítích https://www.facebook.com/ItsMyLifeDiet a http://www.instagram.com/its_my_lifecz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky