Jarní čas je tady: vzbuďte chatu ze zimního spánku

Sezona víkendů na chatách a chalupách je na obzoru a nastává čas jejich probuzení ze zimního spánku. S tím je spojena důkladná kontrola a údržba chaty zvenčí i zevnitř. Po nezbytných úkonech zahrnujících inspekci podkroví, oken nebo vodovodních trubek se můžete pustit do oživení a zkrášlení obydlí a jeho okolí. Inspiraci vám rádi dodají i odborníci z projektových marketů Hornbach.

Pokud jste chalupu pečlivě zazimovali, čeká vás jen běžná údržba. V opačném případě se nevyhnete menším i větším opravám. Nejprve zkontrolujte stav oken, dveří a střechy. Pod náporem sněhu mohly škodu utrpět i okapy. Jestliže už k sobě nedoléhají rámy oken, provizorně je utěsněte samoizolační páskou. Uvnitř chaty prohlédněte kouty, stěny, a to především za nábytkem, zda na nich nebují plíseň kvůli vlhkosti. Ta mohla poškodit i elektroinstalaci, vyzkoušejte proto všechny vypínače. Dřevěné trámy zase mohly napadnout dřevokazné houby, nezapomeňte proto na inspekci podkroví. To bývá často opomíjené, přestože jsou trámy a konstrukce zásadní pro statiku celého stavení. Na půdě navíc mohli přes zimu najít úkryt myši nebo jiní škůdci.

Chatu vyvětrejte a proveďte generální úklid

Pozornost věnujte i komínu a kamnům. Pokud topíte dřevem, přizvěte alespoň jednou ročně kominíka na jejich kontrolu, předejdete tak riziku vznícení sazí. Revize komína se vyplatí i kvůli pojištění nemovitosti, delší životnosti komína nebo vyšší účinnosti vytápění. Vytopit a udržet stabilní teplotu také můžete s pomocí elektrických topidel nebo topných kabelů. Topné okruhy lze zakoupit i se zabudovaným termostatem, zprovozníte je zapojením do zásuvky. Napřed ale důkladně vyvětrejte, abyste se zbavili zatuchlého vzduchu a předešli vzniku plísní.

Odbornou kontrolu si zaslouží i studna, a to minimálně dvakrát ročně. Při první návštěvě chaty zkontrolujte její zakrytí nebo případná poškození. Pokud se chcete ujistit o pitnosti vody ze studny, odeberte vzorky a nechte je analyzovat hygienickou stanicí. Pokud výsledky odhalí přítomnost škodlivých mikroorganismů, je nutné provést kompletní dezinfekci vody a vyčkat, dokud nebude znovu pitná. Také opět spusťte vodu, kterou jste na zimu vypnuli, ale pro jistotu obhlédněte trubky kvůli případnému poškození mrazem. Vyčistěte i odpady a sifony zabezpečené proti zamrznutí s pomocí soli.

V každém případě vydezinfikujte kuchyňskou linku, lednici, podlahy, koupelnu a toaletu. Vyperte peřiny, povlečení, záclony, ubrusy, prostírání, potahy, přehozy a další látky v interiéru. Matrace a koberce vyprašte. Rozhodně se nezapomeňte vybavit i funkčním hasicím přístrojem, jehož pravidelná revize je dokonce povinná.

Oživení interiéru spojte s prevencí proti plísním

Interiér chaty může po měsících prázdnoty působit neútulně nebo zanedbaně. Vdechnout nový život mu můžete například novou výmalbou stěn. Pokud vaše chata trpí vlhkým vnitřním klimatem, pro jistotu použijte speciální barvu proti plísním, která je určena přímo tam, kde se často sráží vodní páry. Ideální využití tak nalezne v kuchyni nebo v koupelně.

Na křoviny použijte šikovné pomocníky

Po kontrole a údržbě interiéru je na řadě i okolní zeleň. Do kufru auta si s sebou přibalte elektrické nůžky, kterými hravě zdoláte neposedné větve keřů a stromků. Jarní prořezávání ale provádějte ještě před vyrašením nových listů. Lehké, tiché a přesné nůžky s příjemným úchopem najdete v Hornbachu v oddělení zahrady.

Při odstraňování listí napadaného na všech cestičkách a chodnících vám práci usnadní šikovný aku fukar. Díky pohonu na akumulátor se vyhnete věčnému zápasení s kabelem a trávník od podzimního listí vyčistíte bez sebemenší námahy.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky