Kotlíkové dotace s komplikacemi: seznam doporučených kotlů obsahuje i ty nevyhovující

Kotlíkové dotace provází první komplikace. Nově nemusí výrobci kotlů své výrobky nechat přezkoušet od nezávislých osob. Kvůli úpravě pravidel je možné získat na nevyhovující kotle.

 Pro čerpání kotlíkových dotací připravil Státní fond životního prostředí seznam SVT (seznam použitelných výrobků a technologií), který obsahuje i výčet kotlů, na které je možné čerpat kotlíkové dotace. V prosinci loňského roku došlo k úpravě podmínek zapsání a na tento seznam se tak dostaly kotle bez nezávislé certifikace.

Na vzniklou situaci upozornila Asociace podniků topenářské techniky, podle které je tento postup rizikový. Podle prezidenta asociace Vladimíra Vašici nestačí, pokud výrobce splnění podmínek pouze deklaruje. To nahrává nepoctivým výrobcům a poškozuje poctivé výrobce, kteří na základě původních podmínek nechali své kotle na vlastní náklady certifikovat. Vyplývá to z dopisu asociace ministru životního prostředí.

Že jde o významný problém, potvrzují i samotní výrobci. „V konečném důsledku tím kotlíkové dotace ztrácí svůj smysl. Je možné je získat na neekologický kotel, který má nejen vyšší emise, ale také méně hospodárný provoz. Než u celé situace dojde k nápravě, můžeme jen doporučit spotřebitelům koupi kotle od prověřeného výrobce,“ uvedl Boris Šlapota, obchodní ředitel společnosti VIADRUS, tradičního českého výrobce kotlů a radiátorů.

Podle měření na Strojírenské fakultě VUT v Brně se již prokázaly zásadní rozpory mezi skutečnými a deklarovanými hodnotami emisí. Zatímco zahraniční výrobce deklaroval v seznamu SVT 5. emisní třídu, naměřené hodnoty odpovídaly emisní třídě 3. Na seznam SVT přibylo po úpravě pravidel 20 % kotlů bez nezávislé certifikace. Z odpovědi ministra životního prostředí Richarda Brabce však vyplývá, že opětovné zpřísnění podmínek zápisu na seznam SVT neumožňuje nařízení komise EU, u něhož v současné době jako podmínka stačí právě výrobcem deklarovaná účinnost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika