Koupelny a projektování: pro umístění WC je důležitý každý centimetr

Projektování koupelny začíná u zařízení skrytých ve stěnách. Kromě elektroinstalace nebo rozvodů vody a odpadů je důležitý také výběr nádržky pro WC. Aktuální trend závěsných toalet vyžaduje instalaci předstěnových systémů a zatímco při rekonstrukci budete částečně omezeni, v novostavbách lze umístění toalety plánovat předem. Vždy však platí, že každý centimetr je důležitý. Přečtěte si proto základní tipy, jimiž se vyplatí řídit při projektování koupelny.

Tip č. 1: Nepodceňujte přípravu rozvodů vody

Základním bodem, od kterého se odvíjí celé projektování, jsou rozvody. Na správném napojení na odpadní systém i připojení vody totiž závisí uspořádání sanitární techniky, a tím i výsledný vzhled koupelny. Při výběru ideálního předstěnového systému pro nádržky WC proto dbejte kromě kvality i na praktičnost. „Ideální je použít systémy, které umožňují napojení na přívod vody ze dvou stran. Připojení vody montážními otvory zezadu nebo shora usnadňuje práci při instalaci. Není díky tomu nutné výrazně měnit rozvody vody v již existujících stavbách,“ vysvětluje Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alcaplast , která je největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě.

Tip č. 2: Jak se vejít do malého prostoru

Při projektování toalety do již existující místnosti si musí projektant často poradit s velmi omezeným prostorem. Doporučený minimální prostor k umístění toalety je 80 x 120 centimetrů. Jedná se však o opravdové minimum, které může být pro vyšší osoby velmi nepohodlné. Pro úsporu místa jsou pak ideální takzvané Slim varianty předstěnových instalačních systémů, díky nimž lze ušetřit až 5 centimetrů. Zatímco Slim modul je hluboký pouze 8,4 centimetru, běžné předstěnové systémy dosahují hloubky 12,5 centimetru. K modulu je vždy nutné navíc připočíst nosnou konstrukci a krycí vrstvu. U menších prostor toalet a koupelen proto hraje i několik centimetrů velkou roli.

Tip č. 3: Dodržujte správnou nosnost i hloubku stěn. V opačném případě poslouží tzv. solo moduly

Při instalaci do nově stavěných budov nebo v případě, že chcete ve stávajícím domě či bytě zabudovat systém přímo do zdi, počítejte s takzvanou mokrou instalací, u které je nutné dodržet několik pravidel. Předstěnové instalační systémy musí dle normy unést zátěž 400 kilogramů. Systémy je proto třeba kotvit na nosné nebo zpevněné zdi či na sádrokartonové konstrukce. Pokud zeď za systémem není dostatečně pevná nebo zcela chybí, jako je tomu například v bytových jádrech, lze systém ukotvit k bočním stěnám. V takovém případě jsou vhodné systémy vybavené rozpěrnou traverzou. Ta je bezpečně ukotví mezi dva pevné boční body.

Stejně jako nosnost stěny je důležitá i její hloubka. „Pro použití předstěnového instalačního systému je nutné mít k dispozici stěny s hloubkou minimálně 15 centimetrů. Pokud má projektant k dispozici méně, je vhodná Slimvarianta, kde stačí přibližně 10 centimetrů,“ doplňuje Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast, která vyrábí ryze české předstěnové systémy ve standardní i Slim variantě s rychlou dostupností všech potřebných dílů. V případě, že není k dispozici opěrná konstrukce, je variantou umístění modulu, který je k tomu určený, do prostoru. Rám tzv. solo modulu stojí samostatně a pouze se zaklopí sádrokartonovou deskou.

Tip č. 4: Dbejte na komfort a hygienu

Při projektování koupelny jsou důležité i stále se zvyšující hygienické nároky. Standardem v moderních koupelnách už jsou bidetová zařízení, případně bidetové sprchy nebo sedátka. Stejně tak mohou vyšším hygienickým standardům napomoci zabudované instalační systémy pro WC. „Kromě běžných druhů odvětrávání formou okénka nebo ventilátoru je možné využít předstěnový instalační systém, který pomocí trubky přívodu vody do mísy odsává zápach. K modulu je třeba připojit odpovídající ventilátor. Jeho výkon by se měl pohybovat okolo 20 až 30 m3 za hodinu,“ uvádí Radka Prokopová s tím, že vyšší výkon by mohl mít nepříznivý vliv na komfort.

Tip navíc: Pro rychlou rekonstrukci můžete zvolit již hotový systém s krytem

V případě, že navrhujete rekonstrukci stávající koupelny, pro modernizaci WC je nejčastěji využívaný takzvaný suchý způsob instalace, kdy se před zeď instaluje systém, který se následně zakryje sádrokartonovou příčkou. Tento způsob vyžaduje minimální stavební zásahy. Ještě jednodušší variantou je využít již hotový systém s krytem z umělého mramoru české značky Alcaplast, který dále není třeba zakrývat a vyžaduje pouze minimální stavební přípravu. Výhodou je, že i z malé koupelny tak v rychlém čase vytvoříte designovou místnost a navíc získáte větší prostor.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna