Zahradní poradna: jak ekologicky proti plísním

Snažím se ve své zahrádce co nejvíc odbourat chemii, ale proti plísním pořád nemůžu najít nic pořádného, co by zároveň bylo přírodní. Prý existuje nějaká chytrá houba, která plísně sežere a pak sama pojde. To zní pěkně, ale nemá to nějaká rizika? Ptá se paní Jarmila S., Mělník

Odpovídá Bc. Jan Adamec, agronom, Biopreparáty:

Přípravek proti plísňovým chorobám, o kterém píšete, se jmenuje Polyversum Biogarden. Je neškodný a zaručuje sklizeň téměř v bio kvalitě. Zakládá se na mikroskopickém houbovém organismu Pythium Oligandrum, který se ve velmi nízkých koncentracích přirozeně nachází v půdě.

Pythium oligandrum rozkládá tělo cizí plísně pomocí enzymů a čerpá z něj živiny. Jakmile pozře svého hostitele, postupně začne odumírat, jelikož už se nemá čím živit. Vzhledem k čistě biologickému účinku nelze ošetřené rostliny škodlivě předávkovat, preparát totiž neobsahuje toxiny a na ošetřených rostlinách či plodech nezanechává škodlivé zbytky chemických látek. Nemá žádnou ochrannou lhůtu, což znamená, že kdykoli po aplikaci postřiku lze plody sklízet a po opláchnutí je ihned konzumovat.

Prodává se ve formě prášku, který zahrádkář rozpustí ve vodě. Během 30 minut se spóry Pythium oligandrum aktivují a postřik je možné aplikovat. Roztok se doporučuje použít i k ošetření sazenic rostlin ještě před jejich vysetím jako prevence před plísněmi.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada