Máte rádi řepu?
Řepa červená je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskavcovité, konzumuje se její podzemní část a určitě víte, že je hlavně zdravá.
Původ řepy je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré až 3000 let! Pocházejí z Babylonie. Ví se, že byla známá ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.
Syrová řepa se dobře uplatní v salátech
Konzumace červené řepy je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené.
Jak je prospěšná?
Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
Buchta z řepy:
- 250 g řepy
- 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
- 2 vejce
- 125 g rozpuštěného másla
- 200 g polohrubé špaldové mouky
- 60 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
Výživové hodnoty na 1 porci:
246 kcal
NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2.000 výživových poraden ve 40 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 5.500.000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 70 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008.
Více informací na: www.naturhouse-cz.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Nové občanské povolenky zdraží běžné české domácnosti život o 83 000 Kč ročně. To je náklad plnění programu Fit for 55 ještě před rokem 2030
- V Česku bylo spuštěno aktuálně největší bateriové úložiště s výkonem 12 MW a kapacitou 29 MWh. Tuzemský bateriový trh zažívá renesanci, potvrzuje Asociace AKU-BAT
- Léto je na chalupě ideálním časem pro rekonstrukci topení. Dobré je však mít již vyřešené zateplení a výměnu oken
- Starší byty pokračovaly ve zdražování, růst dosáhl meziročně až 29 procent
- Komunitní energetika láká české chalupáře k investicím do FVE panelů. Solární systém má na chatě pětina, dalších 30 % pořízení zvažuje
- Energošmejdi útočí na domácnosti i obce, účtují si paušální poplatky za nic