Dětský pokoj i ložnice: místo pro hrátky s osvětlením

Ať už si to uvědomujeme, nebo ne, osvětlení v místnostech, které obýváme, je pro nás velmi důležité. Nesprávné rozmístění svítidel totiž v extrémních případech může vést až ke zdravotním obtížím. Někdy přitom stačí tak málo, abychom se ve stejném prostoru začali cítit dobře. Pojďme se společně podívat na několik tipů ke správnému rozmístění osvětlovacích těles v ložnici a obývacím pokoji.

Ložnice je určena hlavně k odpočinku a relaxaci, a osvětlení by zde proto mělo navazovat příjemnou, uvolněnou atmosféru. Z praktických důvodů je samozřejmě dobré mít v místnosti jedno centrální, nejlépe stropní samostatně ovladatelné světlo pro případ, že si na něco opravdu potřebujeme posvítit. Zbytek osvětlení ale volíme v tlumeném tónu s nízkou intenzitou. Ideální jsou v tomto případě nejrůznější lampy, a to stojací nebo stolní, které vydávají měkké teplé světlo ve žlutých tónech. Naprostou samozřejmostí je v ložnici lampička na nočním stolku. Ta slouží nejen k osvětlení okolí postele, ale také při čtení. Intenzitu jejího světla je proto velmi důležité zvolit tak, ale při čtení sice poskytovala veškerý komfort, ale zároveň nerušila případného partnera odpočívajícího na vedlejší části postele. Klidnou intimní atmosféru ložnice lze velmi dobře podpořit také dekoračními světly, například v okně nebo v čele postele. Součástí ložnic bývají často i velké šatní skříně. Abychom v nich nemuseli tápat po lepu, stačí je vybavit zabudovaným osvětlením, které se samo aktivuje po otevření dveří. Pomoci si můžeme i nalepovacími LED pásky.

„Pro noční stolky jsou ideální také stále oblíbenější lampy dotykové. Díky moderní technologii dokážou reagovat na kontakt, takže stačí, když se jich kdekoli dotknete, a samy se rozsvítí. Intenzita světla je v nich většinou nastavena na 2 až 3 úrovně, takže ji lze velmi snadno, rychle a pohodlně regulovat,“ vysvětlila Tereza Kouklová, spoluzakladatelka světelného butiku a značky claro.

Při pořizování osvětlení v dětském pokoji musíme mít na paměti, že slouží k rozličným aktivitám a že děti mají rády hravější design a více barev. V dětském pokoji určitě umístíme jedno větší centrální světlo. Prostor je poté vhodné rozdělit na zónu k hraní, zónu na spaní a zónu na učení. V té ke studiu se při osvětlování řídíme pravidly pro pracovny. Důraz tedy klademe na co nejlepší využití denního světla. Šetřit tu určitě nebudeme na kvalitní stolní lampě polohovatelné jak v horizontálním, tak vertikálním směru. Světlo při práci nesmí oslňovat, takže žárovka by měla být částečně krytá a ve výšce maximálně do úrovně očí. Zóna klidová, tedy místo, kde dítě spí, by měla být opatřena samostatnou stolní lampou. Její výběr přizpůsobíme podle věku a zvyklostí dítěte. Menším dětem například přijde vhod dotyková lampa s jemným světlem, která dobře poslouží i při usínání či noční návštěvě toalety. Větší děti a hlavně čtenáři zase uvítají lampu klasickou s kvalitní žárovkou a s teplým podtónem.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky