Barvy, etno a exotika: dynamický styl zařízení interiéru

Aztécké tisky, dlouhé sukně, barevné koberce nebo třeba sedačky inspirované historickými kusy – módní i interiéroví návrháři se v současnosti zaměřují na exotiku, odlišné kultury a přírodní materiály i vzory. Nemůže být pochyb o tom, že etnické inspirace jsou v módě. A co vy, jste připraveni vpustit tento barevný a dynamický styl k sobě domů? Oprašte jedinečné suvenýry z cest, nevšední úlovky z bazarů i překrásné historické kousky a dejte se s pomocí našich tipů do díla!

Etnický styl je ze své podstaty velmi barevný, dynamický a originální. Starožitné kusy, jako třeba porcelánová váza nebo skříň s exotickým nádechem, se v něm snoubí s přírodními materiály jako ratan, dřevo, kůže či bavlna. Jeho hlavní myšlenkou je vytvořit příjemnou snovou atmosféru připomínající dávno zašlé časy. Je proto dobré se vyhýbat všem nadbytečným třpytkám a tretkám.

Tip! Proč nepracovat s různými kulturami a nespojit nejrůznější proudy do jednoho kosmopolitního interiéru? Pokud udržíte zdravou míru, není problém kombinovat například vlivy pocházející z Maroka, Thajska nebo Bolívie.

Etnický interiér kromě toho vyžaduje jedinečné prvky. V duchu tohoto trendu můžete prostor hravým způsobem ozvláštnit pomocí nezvyklých úlovků ze zapadlých obchůdků, suvenýrů či exotických dekorací.

DŘEVA Z CELÉHO SVĚTA U VÁS DOMA

Klíčem k etnickému trendu jsou přírodní materiály. Například taburet s pleteným potahem nebo kožený sedací pytel představují zábavný doplněk obývacího pokoje nebo čtenářského koutku. Do módy se také znovu dostává korek či ratan. Není ale pochyb o tom, že hlavní roli hraje dřevo,“ říká Zdislava Černá ze společnosti Quick-Step. Svému etnickému interiéru dodáte dotek přírody nejenom krásnou dřevěnou podlahou, ale také zapojením dekoračních i dalších prvků stavějících na odiv vzhled a povrch neupraveného dřeva.

Burned Wood – černá laminátová podlaha od značky Quick-Step inspirovaná tradiční japonskou metodou Shou Sugi Ban – představuje do tohoto typu interiérů skvělý doplněk. „Ohořelá“ prkna mají jedinečnou realistickou texturu dřeva, které doslova prošlo ohněm, přičemž výsledkem je autentická podlaha s jedinečným etnickým nádechem.

Tip! Výrazné detaily v interiéru dovolí černé lépe vyniknout. Zkombinujete-li příliš mnoho tmavých barev, bude výsledný efekt příliš ponurý. Tím, že na důležitá místa přidáte výrazné kusy a barevné doplňky, vytvoříte skutečně etnický dojem.

POMOCÍ BAREV VYKOUZLÍTE EXOTICKÉ KULTURY

Další otázkou, nad níž je dobré se zamyslet, je barva dřeva. Teplé odstíny vnášejí exotický nádech, zatímco barva masivního dřeva odkazuje na spojení se zemí a světem přírody. Vyzařuje z nich pohodlí, zemitost a bezpečí, a jsou tak skvělým základem pro rustikální nábytek. Teprve v posledním kroku přidávejte intenzivní a bohaté odstíny.

Klíčem ke krásnému etnickému interiéru je vyváženost, což platí i pro výběr barev. Obecně lze říci, že barevná paleta etnického interiéru by měla obsahovat syté, tmavé barvy, nicméně své místo zde mají rovněž živější jasné odstíny. V zájmu rovnováhy je vhodné sáhnout po teplých zemitých a živých kosmopolitních barvách. Příkladem je třeba hnědá či černá podlaha jako základ v kombinaci s teplou červenou, mořskou modří nebo okrově žlutou. Tato spojení vytvářejí autentický dojem a okamžitě vnášejí do vašeho domova pocit vřelosti a tepla.

Tip! Přemýšlíte, jak do etnického stylu začlenit luxusní moment? Hedvábné či sametové čalounění a povrchy stěn nebo třeba bronzové doplňky vám pomohou navodit dojem bohatství a hojnosti v jakémkoli interiéru!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry