Zahradní poradna: jak pěstovat zeleninu, bylinky i ovoce bez chemie

Chci pro své děti to nejlepší, a tak jsem se rozhodla pěstovat bio ovoce, zeleninu a bylinky na vlastní zahrádce. Výpěstky však napadají různí škůdci a plísně. Je možné se jim nějak bránit bez chemie?

Odpovídá Bc. Jan Adamec, agronom, Biopreparáty:

Primárně se musíte zaměřit na prevenci, tedy uzpůsobit podmínky pro zdravý růst rostlin (světlo, živiny a zálivka). Nebojte se přátelských živočichů, jako jsou žížaly, které kypří půdu, nebo slunéčka sedmitečná, jež konzumují mšice. Zahrádce prospěje, když bude rozmanitá. Rozvrhněte si plán záhonů, kombinujte plodiny dle nároků na živiny a vzájemných vztahů. Zamyslete se nad dobou vegetace jednotlivých plodin a vybírejte jejich odolné odrůdy. Vedle sebe sázejte rostliny, které nejsou příbuzné, například listovou zeleninu vedle kořenové. Půdě dodávejte živiny prostřednictvím kvalitního kompostu, jenž má ideální bilanci živin a organických látek. Rozšiřování plevele nejlépe zamezíte pletím, jeho dalšímu rozšiřování zabráníte položením mulčovací netkané textilie.

Vlhké prostředí podporuje rozvoj houbových chorob. Doporučuji preventivní ošetření prostředkem Polyversum-BioGarden, jenž obsahuje houbovitý organismus Pythium oligandrum ve formě prášku, který rozpustíte ve vodě. Během 30 minut se aktivují spóry Pythium oligandrum a zálivku je možné aplikovat. Vzhledem k čistě biologickému účinku nelze ošetřené rostliny škodlivě předávkovat, preparát totiž neobsahuje toxiny a na ošetřených rostlinách či plodech nezanechává škodlivé zbytky chemických látek. Polyversum-BioGarden nemá žádnou ochrannou lhůtu, což znamená, že kdykoli po aplikaci postřiku lze plody sklízet a po opláchnutí je ihned konzumovat. Pro srovnání: Ochranná lhůta po ošetření chemickými přípravky běžně trvá 10 až 14 dní. Takové termíny se špatně dodržují například v sezoně jahod a rajčat, které se trhají denně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada