5 důvodů, proč si zamilujete dřevoplastovou terasu

Přírodní materiály mají spoustu příznivců, kteří na ně nedají dopustit. Přesto je i v jejich řadách stále více těch, kteří si oblíbili moderní materiály. Například dřevoplast, který zachovává vzhled přírodního dřeva, ale má oproti němu mnoho praktických výhod. Dřevoplast neboli woodplastic composite, zkráceně WPC je materiál, jehož část tvoří dřevo a část plastová složka. WPC se velmi dobře uplatňuje jako materiál při výrobě terasových nebo plotových prken.

Dřevoplast se svými vlastnostmi skvěle hodí také jako obložení bazénů

Sníh ani voda nevadí

Taková prkna pak mnohem lépe odolávají změnám počasí. Nevadí jim mráz ani sníh, sluneční záření a další nepříznivé povětrnostní vlivy, na rozdíl od dřevěných teras. Nemá na ně vliv ani chlorovaná nebo slaná voda, ani UV záření, které neovlivňuje jejich barevnou stálost.

Snadná montáž

Vzhledem k tomu, že se WPC prkna pokládají na nosiče metodou skrytých klipů, můžete si terasu jednoduše nainstalovat sami. Díky této technologii se navíc eliminuje možné riziko vyčnívajícího vrutu či hřebíku. Nosiče lze postavit rovnou na původní podklad – třeba na původní dlažbu nebo beton. Nejdůležitější je při instalaci terasy svépomocí dbát na kvalitní podloží a na volbu správného materiálu. „Podloží může být v rovině, například v případě propustného podkladu např. štěrkového lože. V případě nepropustného podloží jako je např. betonová deska či izolace, je třeba podkladový povrch vyspádovat z důvodu odtoku vody. Podloží doporučujeme spádovat směrem od domu, respektive od nejvyššího bodu, na který terasa navazuje,“ vysvětluje Petr Hromek, montážní technik z WPC – WOODPLASTIC. Před položením terasových prken je ještě třeba umístit podpůrnou konstrukci, která zajistí cirkulaci vzduchu v terase.

Žádné třísky

Pokud si vyberete opravdu kvalitní výrobky, které obsahují 60 % dřeva a 40 % polymeru HDPE, nemusíte se obávat, že byste si zadřeli třísku do chodidla, tak jako se to běžně může stát u dřevěné terasy. „Díky příměsi zdravotně nezávadného plastu se nám u WPC teras nestane, že bychom se potkali se štěpem nebo třískou. Protiskluzový povrch stejně jako odolnost vůči chlorované i slané vodě pak jistě ocení majitelé bazénů,“ říká Zuzana Krucká z WPC – WOODPLASTIC.

Na mořidla zapomeňte

Náklady na kvalitní dřevoplasty se pohybují kolem 2 500 za metr čtvereční, vydrží ale až 50 let. Navíc jsou téměř bezúdržbové, stačí je na jaře a na podzim omýt vodou se saponátem. V zimě se nemusí přikrývat plachtou a zapomenut můžete také na barvy, laky, mořidla a oleje. WPC terasy jsou odolné proti hnilobě, dřevokazným houbám a hmyzu.

Velký výběr barev

Dřevoplasty mají v exteriérech široké využití. Kromě teras, plotů, obkladů a fasád se dají využít například k výrobě podlah u pergol, obkladů u vířivek a bazénů, široké uplatnění nacházejí také v zahradách, při stavbě zahradních chodníčků a cest, schodů, zahradního nábytku, velmi vkusně vypadají i květináče. Navíc lze pořídit materiály v různých barvách, letos je moderní a veřejností často vyhledávaný odstín teras v barvě hořké čokolády.

Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada