Letní horka: jak ochladit dům i byt a neplatit tisíce navíc?

Také v létě můžeme ušetřit značné finanční částky za elektřinu. Náklady naopak rostou při neefektivním provozu lednice i přílišném používání klimatizace pro ochlazení domu. Vyzkoušejte následující tipy na úspory energií a užijte si léto bez starostí a zbytečných výdajů navíc.

Jednou z nejdůležitějších zásad pro udržení chladnějšího prostředí je zamezit slunečním paprskům, aby během horkých dní přehřívaly naši domácnost. V boji proti přehřátí interiéru nám pomůže hlavně vhodné stínění oken a noční větrání, ale třeba i dobrá izolace.

7 tipů, jak na úspory energie i v tropických dnech

1. tip: Pozor na námrazu

Potenciální prostor pro úspory nabízí lednice, respektive mraznička. „Pokud vlastníte starší typ kuchyňského spotřebiče s mrazničkou, dávejte pozor, aby vytvořená námraza nepřevyšovala 3–5 mm. V případě, že je zmrzlá vrstva vyšší, dochází k navýšení spotřeby elektřiny,“ říká Ivan Vinca ze společnosti E.ON.

Rada: V horkých letních dnech se mraznička stává také úložištěm tekutin, které do ní vkládáme v různých nádobách, abychom se následně osvěžili ledovým nápojem. Pokud nádoby neuzavřeme víčkem, postupným odpařováním opět podporujeme tvorbu námrazy.

2. tip: Lednici není třeba podchlazovat

Lednici je v každém případě vhodné umístit do chladnější části místnosti, protože každý stupeň navíc v jejím okolí zvyšuje její spotřebu. Nezapomeňte, že interiér lednice by měl být zaplněný zhruba ze 70 % a vnitřní teplota by měla dosahovat asi 7 stupňů, přičemž není potřeba lednici záměrně podchlazovat ani při tropických venkovních teplotách.

Rada: Pokud vaší kuchyni stále ještě kraluje starší typ spotřebiče, rozhodně se vám vyplatí investovat do lednice s označením nejvyšší energetické třídy účinnosti A+++. „Tyto spotřebiče mají v porovnání s nižšími energetickými třídami nejnižší roční spotřebu a běžně disponují rovněž funkcí pro ‚samoodmrazování‘, takže ušetříte nejen peníze, ale i spoustu času,“ říká energetická poradkyně Michaela Špačková ze služby E.ON Rádce.

3. tip: V kuchyni omezte používání trouby

Horký vzduch z trouby je v létě obzvláště nepříjemný. Pokud nažhavenou troubu otevřeme, výrazně zvýšíme teplotu v kuchyni, která se v parném bezvětří těžko větrá. Ideálním řešením je ohřívání jídla v mikrovlnné troubě nebo na venkovním grilu.

Rada: Pokud přece jen troubu použijete, vypněte ji pár minut před vyndáním jídla. Připravený pokrm se dopeče při pozvolném chlazení trouby a vy se elegantně vyhnete nárazovému přehřátí místnosti.

4. tip: Správně nastavte klimatizaci

Provoz chladícího zařízení může být energeticky velmi náročný. „V některých případech dochází k situaci, kdy je energetická náročnost chlazení vyšší než spotřeba energie na vytápění. Navíc si lidé často myslí, že se cirkulační klimatizací nejen interiér ochladí, ale také vyvětrá, což není pravda,“ vysvětluje Libor Hrubý, expert Centra pasivního domu.

Rada: Základním pravidlem při zapnuté klimatizaci je mít zavřená okna a nastavit přístroj tak, aby teplota dosahovala asi 24 stupňů. Teplota v domě by se totiž měla od té venkovní lišit maximálně o 7 stupňů, přičemž větší teplotní rozdíl vede k vyšší spotřebě energie.

5. tip: Větrejte spíše v noci

Otevřít okna během parného letního dne má na ochlazení domu i díky častému bezvětří pramalý účinek. Pokud chcete větrat, vyplatí se vám to spíše v noci, kdy můžete provádět takzvané noční předchlazení objektu. „Největší množství chladu v domě můžeme nahromadit v noci, kdy teplota i v nejteplejších dnech roku klesá. Stačí tedy nechat dům přes noc důkladně větrat. V ideálním případě doporučuji využít systému řízeného větrání s rekuperací, který najdeme v pasivních domech,“ říká Hrubý.

Rada: Naopak při vysokých venkovních teplotách bychom během dne měli větrat co možná nejméně.

6. tip: Využívejte stínění

V létě můžeme během dne namísto větrání vsadit na stínění. K tomu lze využít venkovní či meziokenní žaluzie, závěsy nebo rolety. „Díky nočnímu větrání můžeme dům s dostatečnou tepelnou kapacitou vychladit a připravit na nápor tepla přes den. Nejdůležitější je nepustit dovnitř sluneční záření. Ideálním řešením jsou venkovní žaluzie pro stínění oken umístěné směrem na západ,“ vysvětluje Karel Murtinger ze společnosti Ekowatt.

Rada: Další variantou proti přehřívání interiéru jsou okenní odrazové fólie, které se lepí na vnější stranu okna a odráží sluneční záření.

7. tip: Pomozte si dobrou izolací

Díky vhodně zvolené izolační vrstvě můžeme během horkých dní do jisté míry zamezit přílišnému vnikání tepla do domu. „Dobře izolovaný dům s velkou tepelnou kapacitou je zároveň nejlepší alternativou ke klimatizaci. Vhodná je například vnější izolace a zdivo z vápnopískových cihel,“ popisuje Murtinger.

Rada: Samotná izolace prostory a celkový interiér domu neochlazuje. Proto nezapomínejte na další rady a aktivně váš domov oachlazujte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky