Výstava v retro stylu: nová expozice v libereckém science centru

Retro výstava v libereckém science centru Příchod léta = nová expozice. Tímto heslem se řídí liberecká iQLANDIA, a to doslova! 1.7.2016 zpřístupnila návštěvníkům interaktivní výstavu Překonané (?) vynálezy. V osmi tematických celcích se zde seznámíte s věcmi, které se donedávna používaly v běžném životě a jež dnes patří do propadliště dějin. Valcha, první mobilní telefon vážící 6 kg, svitkové filmy, elektrický počítací stroj Nisa nebo třeba počítač iQ 151 – to je jen malá ochutnávka toho, co tu uvidíte. Pamětníci budou jistě nadšeni, mladší generace zase budou muset potrápit své mozkové buňky, aby vůbec přišly na to, k čemu některé z exponátů sloužily.

První sekce Překonaných (?) vynálezů vás přenese skrze nástěnnou projekci až do období
Rakouska-Uherska. „Tuto éru jsme si vybrali zcela záměrně. Připomínáme si jí nejen 100 let od úmrtí císaře Františka Josefa I., ale hlavně průmyslový rozmach, které české země pod jeho vládou zažívaly,“ říká Pavel Coufal, ředitel iQLANDIE a autor projektu. Dává mu za pravdu fakt, že v 19. a 20. století představili Češi světu lodní šroub, Kaplanovu turbínu, obloukovou lampu se samočinnou regulací nebo například první koněspřežnou dráhu na evropském kontinentě.

Valcha i šlajfky

Další části expozice jsou věnovány předmětům, které byste našli v garáži či kůlně svého pradědy. „Máme tu skutečné vychytávky. Od vázacích lyží na kočár, přes dřevěné tenisové rakety až po známé šlajfky – brusle, jež se mechanicky přidělávaly na zimní boty. Dopravní podnik města Liberce nám dokonce zapůjčil i autentickou tramvajovou sedačku,“ dodává Coufal. Tu doplňuje dobová štípačka a kartonové jízdenky.

Na své si přijdou i dámy. V „koupelnovém“ oddělení jim budou představeny necky, valcha, parní litinová žehlička, kovové natáčky i jeden z prvních elektrických masážních přístrojů.

Jedeme pod stan

„Zní to asi divně, ale nejvíce nám dala zabrat stavba velkého kempingového stanu s dvěma ložnicemi a předsíní. Byť si jej skoro všichni pamatujeme, nikdo z nás si nemohl vzpomenout, jak se přesně skládá. Zejména tyče nám ze začátku nechtěly pasovat,“ usmívá se ředitel. Asi je každému jasné, že stanování vyžaduje pečlivou přípravu. Chybět proto nesmí plynový vařič, skládací toaletní papír, podpalovač Pe-po, zubní pasta Odol, káva Melta a pro děti na hraní autobus. „Jídlo je skutečné. V retro týdnech jej nakupujeme v obchodech.“ Celou atmosféru podtrhují znělky televizních reklam z dob socialismu.

Mobilní telefon měl skoro šest kilo

Víte, kolik vážil první mobilní telefon? Skoro šest kilo! „Váha mobilu tenkrát rozhodně nehrála žádnou roli a podnikatelé za něho byli ochotni utratit i devadesát tisíc korun,“ upřesňuje Coufal. Poslední úsek Překonaných (?) vynálezů představuje právě kancelářské, školní, domácí a fotografické potřeby. K vidění tu je počítač iQ 151, Atari, velká disketová jednotka, počítací přístroj Nisa, který uměl odmocňovat, černobílá televize Tesla, meotar, vkladní knížka, kopírovací papír, dálnopis, 8mm a svitkové filmy, faxy všech velikostí, gramofon a v neposlední řadě walkman a VHS kazety. Na stěnách vám k tomu budou promítány snímky, ze kterých se dozvíte, jak si představovali lidé internet v roce 1986 nebo moderní domácnost 21. století v padesátých letech.

Přineste i vy svůj exponát

Překonané (?) vynálezy nahradily Tajné zbraně II. světové války téměř po tři čtvrtě roce. „Tato expozice bude v iQLANDII minimálně dva roky. Chceme ji neustále obměňovat. Takže pokud by návštěvníci našli doma nějaký zajímavý překonaný předmět, budeme rádi, když nám jej zapůjčí,“ uzavírá ředitel iQLANDIE Liberec, která je členem České asociace science center.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky