Dovolená bez obav: jak předejít vytopení bytu po dobu dovolené

Pozor na vytopení bytu o dovolené Při odjezdu na dovolenou nebo víkendový výlet si chceme hlavně užít volno. To poslední, čím si přejeme se zabývat, jsou starosti o náš byt. Kolikrát se ale neubráníme nepříjemným pocitům a obavám. Opravdu jsem odpojil starou rychlovarnou konvici ze zásuvky? Jak jsem jen mohl zapomenout uzavřít přívod vody? Místo pohody pak máme před očima katastrofické scénáře, že náš byt může kvůli technické závadě na spotřebiči vyhořet, anebo že může prasknout jedna z vodovodních hadiček, jejichž výměnu už léta odkládáme, a nás čeká doma potopa.

Nebezpečí, která číhají v bytě, není málo. Například vytopení vlastního nebo sousedního bytu zažilo již mnoho domácností. Podle slovenských pojišťoven se obvykle škody na majetku v takových případech pohybují v řádech stovek eur. Jde především o poškozenou výmalbu, zničené lustry, koberce či podlahy. Při větší havárii, zničení cenného vybavení bytu a věcí, nás ale malér může stát podstatně více. To pak stačí jedna podobná domácí nehoda, a úspory na další dovolenou jsou tytam.

Do smíchu moc nebylo například majitelce pračky, jejíž prasklá zpuchřelá přívodní hadice dokázala během několika hodin vytopit dvě nižší patra. Náhradu škody si na majetku tehdy nárokovaly hned dvě domácnosti. Škoda se vyšplhala až na bezmála 14 tisíc eur, protože voda krom jiného znehodnotila nové domácí kino a cenný obraz.

Jak takovým situacím předejít? Základem je snížení rizik na minimum. Podľa prieskumov a štatistík má však svoj dom alebo byt a jeho zariadenie poistené len každá druhá slovenská rodina, hoci za poistku klient ročne zaplatí približne tisícinu ceny domu, priemerne 50 centov denne. Na vrcholu žebříčku nejčastěji hlášených pojistných událostí jsou vodovodní škody. Na vině jsou především prasklé vodovodní hadičky. Za hodinu pustí do bytu až 1500 litrů vody, což může vytvořit jen přes noc pěknou spoušť.

Lidé mnohdy ani netuší, v jakém stavu se hadičky pod umyvadlem, dřezem, pračkou či myčkou v jejich bytě nacházejí. Vyrobené z pryže nebo silikonu mají omezenou životnost, odborníci uvádějí pět až deset let. Záleží na prostředí a údržbě. Pokud se povrch hadičky naruší, například saponátem, u takových materiálů může prasknout i zcela nová hadička. I nerezový oplet se může poškodit změnami tlaku vody, stykem s chemickými čisticími prostředky nebo korozí.

Je potom na zvážení, zda není lepší investovat do nových a bezpečných materiálů. Nedávno přišly na trh zcela nové vodovodní hadičky vyrobené z nerezového vlnovce. Jsou ze speciální chirurgické oceli, vyrábí se pomocí stejné technologie jako speciální bezpečnostní plynové hadice.

Výhod mají hned několik. Oproti gumovým či silikonovým hadičkám nejsou vodovodní hadičky flexira náchylné na opotřebování materiálu ani na poškození agresivními čisticími prostředky. Přitom jsou stejně pružné. Navíc jsou opatřeny bezpečnostními koncovkami, které tlak vody neroztrhne, jak se to často stává u gumových nebo silikonových hadiček, které mají spoje lepené.

Hadičky flexira vyrobené z vlnovce z chirurgické oceli bezpečně ochrání vaši domácnost před vytopením až dvojnásobek životnosti budovy, tedy přes sto let. Tento argument působí dostatečně uklidňujícím dojmem.

Vodovodní hadičky kromě zubu času odolávají hlavně tlaku. Všechny nově vyrobené hadičky musí odolat tlaku 10 barů. Únavou či opotřebením materiálu u gumových hadiček však tato schopnost klesá. V době, kdy je snížený odběr vody, tedy přes noc nebo při dovolené, tlak v potrubí stoupá. To je také hlavní důvod, proč hadičky praskají většinou v noci, nebo když nejsme doma. Zvláště ve starších panelových domech může tlak dosáhnout až krajních hodnot, a časem zteřelou silikonovou či pryžovou hadičku doslova roztrhnout.

Základem klidné dovolené je mít dobře zabezpečený byt. Není proto radno před odjezdem podceňovat ani kontrolu vodovodních hadiček. Pokud budete mít podezření byť jen na minimální poškození či narušení, neváhejte a hadičku ihned vyměňte. Hrozí to zvláště u těch starších s hliníkovým opletem. Jistotu ovšem nemáme, ani když na pohled zvenku vše vypadá v pořádku a povrch neporušeně. I pod nerezovým opletem se může skrývat zteřelá hadička a tikající časovaná bomba. Proto, než zamknete za sebou dveře od domu či bytu při odchodu do práce nebo při odjezdu na dovolenou, zvažte, zda máte dobře zabezpečenou domácnost před nečekanou pohromou.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky