Jak vybrat vchodové dveře? Máme pro vás sedm tipů

 Ochrana domova začíná u dveří. A protože jsou dnes metody zlodějů různorodé – od hrubého násilí k sofistikovanému překonávání zámků, je potřeba výběr dveří řešit se vším všudy. Bezpečnostní dveře přesně tohle nabízí, navíc se vyrábí v mnoha zajímavých designech. Jak tedy takové bezpečnostní dveře vybrat a na co se zaměřit? Připravili jsme sedm jednoduchých tipů. 

1. Zjistěte si bezpečnostní třídu dveří 

Bezpečnostní třída je naprostý základ. Zjednodušeně řečeno určuje, jak jsou dveře či zámky odolné proti nejrůznějším zlodějským technikám. A podle ní se orientují i pojišťovny, které vám pojistnou událost uznají pouze v případě, že vaše zabezpečení bylo minimálně ve třetí bezpečnostní třídě. 

2. Dveře musí odolat násilí 

Řada zlodějů se s nějakým složitým překonáváním zámků vůbec nenamáhá. Prostě používá sílu. Sekeru, palici, kopání, zkouší dveře vyrazit ramenem a oblíbená jsou i páčidla. „Obyčejné dveře z nekvalitního materiálu jsou pro ně přímo pozvánkou. Proto myslete na to, ať vaše dveře mají bezpečnostní prvky, přes které se zloděj nedostane,“ vysvětluje bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která vyrábí bezpečnostní dveře FAB Protekt. Před hrubým násilím vás a vaše dveře ochrání ocelové výztuhy, ocelový rám či ocelová dvouplášťová konstrukce s aktivními a pasivními jistícími body, které zvyšují odolnost dveří proti jejich vytlačení ze zárubně, vysazení ze závěsů či vypáčení. 

3. Pamatujte na kvalitní zámek i kování 

Vždy je potřeba počítat i se zloději, kteří využívají méně destruktivní metody a zaměřují se na překonání cylindrické vložky. Pořiďte si takovou, která má ochranu proti nejrůznějším zlodějským technikám. Významnou roli hraje i bezpečnostní kování, které dokáže vložku takzvaně schovat a zloděj se k ní vůbec nedostane.  

4. Ke dveřím patří i nové zárubně 

„Koupíte si kvalitní bezpečnostní dveře, a ty zavěsíte do desítky let starých zárubní. Zloděj přijde, opře se do dveří a je vevnitř. Takhle by to nešlo,“ pokračuje Hrnčíř. Podle něj správné dveře poznáte právě tak, že se dodávají i se speciálními zárubněmi. Pokud si nejste úplně jisti, že je dokážete sami namontovat, obraťte se na odborníky. Kvůli nesprávně nainstalovaným zárubním mohou dveře špatně doléhat, nepůjdou otevírat a ruší se i funkce speciálních těsnění. 

5. Větší počet zámků zajistí větší bezpečí 

Jeden zámek může zloděj překonat, pokud ale přidáte další, už může mít větší problémy. „Platí tu jednoduchá přímá úměra. Čím víc zámků, tím víc bezpečí. Navíc přídavné zámky se zase překonávají jiným způsobem a zloděje to může odradit,“ říká Jan Hrnčíř. Pro ty, co třeba zamykat zapomínají a při odemykání stále hledají klíče, nabízí FAB zajímavé řešení – bezdrátový motorický zámek FAB ENTR, který na zamykání pamatuje za vás, odemknout lze navíc dálkovým ovládáním, mobilem nebo pouhým otiskem prstu. 

6. Žádný hluk ani zápach 

Obtěžuje vás hluk či zápach ze společných prostor domu? Vybírejte bezpečnostní dveře tak, aby měly speciální silikonové těsnění, přes které se žádné nežádoucí vlivy nedostanou. 

7. Odolnost proti požáru 

Možná máte před očima těžké kovové protipožární dveře, které sotva zavřete. Proti ohni a kouři ale existuje i lehčí, jednodušší, a přitom funkční způsob ochrany. Je jím protipožární těsnění, které utěsní dveře tak, že se mezi ně a zárubně nedostane oheň ani kouř. „Opravdu kvalitní dveře jsou schopné odolávat plamenům minimálně třicet minut,“ doplňuje Hrnčíř.

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky