Vnitřní a venkovní dlažba se stejnou optikou

Malá kuchyň, ale před ní pěkná terasa? Chcete je propojit a hledáte způsob jak opticky prodloužit podlahu do venkovní oblasti? Nejlepším a nejjednodušším řešením je sjednotit vzhled vnitřní i venkovní dlažby.

Rádi byste propojili vstupní halu se schodištěm před domem či menší kuchyň s terasou, ale nechcete nic bourat? Tak sjednoťte dlažbu. Stejný vzhled vnitřních i venkovních dlaždic podlahu opticky prodlouží. Žádný strach, se správnými lepidly a nářadím se pokládání dlaždic úspěšně podaří.

Výběr dlaždic

Dlažbu vybírejte s ohledem na místo, kde ji využijete. Keramické podlahové dlaždice se vyrábí štěrbinové, kameninové nebo pórovinové. Při vysokých požadavcích na pevnost, zatížitelnost, mrazuvzdornost a odolnost proti kyselinám volte štěrbinové či kameninové. Jejich glazura zajistí velkou odolnost proti poškrábání, UV záření, špíně i chemikáliím v čisticích prostředcích. Normy DIN a EURO dělí odolnost dlaždic proti oděru do 5 skupin - čím vyšší skupina, tím odolnější povrch dlaždice. Pro mimořádně namáhané oblasti použijte neglazované dlaždice, třeba jemnou kameninu. Pórovinové dlaždice jsou vhodné například do bytů, kde dlažba není namáhaná. Venku zvolte dlaždice mrazuvzdorné a bránicí uklouznutí.

Pokládka dlaždic stejně uvnitř i venku

Pokládání podlahových dlaždic:

1. Příprava podkladu

Podklad pro pokládání dlaždic musí být pevný, dostatečně nosný, bez prasklin, čistý a rovný. Nerovnosti je potřeba zastěrkovat stěrkovou hmotou na dlaždice a plocha se ošetří srovnávací hmotou. Ta se rozetře gumovou stěrkou a musí se ještě zhruba 2 dny nechat proschnout a vyzrát. Při pokládce na částečně nebo zcela otevřené terase je také vhodné zvolit mírný spád směrem od vnitřních místností kvůli odtoku dešťové vody. Neobejdete se bez dlouhé vodováhy.

2. Plánování pokládky

Základem správné pokládky je dostatečné množství dlaždic. Vždy nakupujte celé množství najednou a pečlivě zkontrolujte, zda máte v košíku všechny kartony stejné šarže. Počítejte s určitým množstvím dlaždic navíc kvůli prořezu, navazování vzorů i případným chybám či pozdějším opravám poškozených dlaždic. Pokud jste se rozhodli položit dlažbu do složitějšího obrazce nebo vzoru, můžete si rozvržení nakreslit na čtverečkovaný papír, pomůže vám jak při výpočtu potřebného materiálu tak při pokládce.

Před položením musí souhlasit odstíny a údaje o rozměrech na všech zakoupených kartonech. Pro vyvarování se drobných odlišností v barvě dlaždic, pokládejte vždy střídavě nejméně ze tří kartonů. Při pokládání v pravém úhlu vyrovnejte první řadu nejlépe k největší stěně v místnosti, při výrazně nepravidelném tvaru místnosti začněte podle provázku napnutého uprostřed místnosti paralelně k bočním stěnám. Pak pokračujte v práci směrem ke stěnám. Místo provázku můžete také samozřejmě použít laserové měřítko. Dávejte pozor na převzetí dilatačních spár v betonu a v mazanině. To znamená, že pokud přecházíte například mezi vnitřní podlahou v obýváku a venkovní na terase nebo v zimní zahradě, je v podkladu určitě vytvořena dilatační spára, která slouží jako ochrana před popraskáním při objemových změnách podlahy při kolísání teplot. Ve stejném místě by měla být i spára mezi dlaždicemi, tomu přizpůsobte i pokládku. Stejné pravidlo platí i v případě velkých chodeb a předsíní s výrazně nepravidelným tvarem nebo tvarem do L. Při diagonální pokládce se nejprve určí podélná a příčná osa místnosti a mezi nimi se označí úhel 45°. Podél něj se řady dlaždic pokládají rovně a podél podélných a příčných os diagonálně. Zajímavá alternativa vznikne, když se na stěnách použijí poloviny dlaždic jako okraj. Pokud se nechcete zatěžovat řezáním dlažby na půlky, vyberte si rovnou při nákupu vhodný rozměr dlaždic i na okraje, u většiny sortimentu počítá výrobce i s touto alternativou.

3. Lepení dlaždic

Lepidlo na dlaždice se nejpohodlněji namíchá míchacím nástavcem vrtačkou s nízkými otáčkami. Vznikne homogenní hmota. Nanášejte ji ozubenou stěrkou na podklad po snadno zvládnutelných úsecích. Dlaždice pokládejte lehkým vtlačením do lepidla a poklepejte gumovým kladívkem. Nesmíte je však sklepat až na podklad. Dodržujte šířku spáry udávanou výrobcem. Jako pomůcka slouží křížky pro pokládání dlaždic nebo pokládání podél provázku či laseru. Ozubení stěrky se řídí podle velikosti dlaždic. Dlaždice vyrovnávejte pomocí vodováhy. Při pokládce velkoformátových keramických dlaždic je doporučeno nanést lepidlo jak na podklad, tak na dlaždice a pak opět precizně vyrovnat dle spár i vodováhy. Přebytečné lepidlo je potřeba odstranit, nemělo by zasahovat do spár. Tam patří spárovací hmota.

4. Připevnění soklových dlaždic

Na zadní stranu soklové dlaždice naneste lepidlo na dlaždice a ty nalepte podle spár podlahových dlaždic na stěnu. K dodržení vzdálenosti spár lze použít třeba dřevěné kolíčky jako podložení.

5. Spárování

Po úplném vytvrzení lepidla na dlaždice začněte se spárováním podlahy. Zvolte spárovací hmotu s nízkou nasákavostí, vydrží déle bez porušení a bude odolnější proti nečistotám a plísním. Namíchejte si jen tolik spárovací hmoty, kolik zpracujete. Rovnoměrně ji rozetřete po podlaze a pomocí gumové stěrky zaneste příčně k průběhu spár. Dokud je spárovací hmota čerstvá, odstraňte její hrubé zbytky gumovou stěrkou. Vlhkou houbičkou nebo prkýnkem s houbičkou odstraňte všechny zbytky hmoty. Po zaschnutí ještě jednou setřete houbičkou a čistou vodou. Přechod mezi soklovými a podlahovými dlaždicemi a také svislé spáry v rozích místnosti vyspárujte trvale elastickou silikonovou těsnicí hmotou.

Nechte si poradit

Když nevíte, který typ dlažby by byl pro vaše využití nejvhodnější, nechte si poradit. Předejdete tak zklamání z toho, že se krásná dlažba začne v nevhodně zvoleném prostředí odlupovat nebo brzy neadekvátně opotřebovávat. V odděleních marketů Hornbach najdete velký sortiment dlaždic nejrůznějších tvarů a formátů. Odborníci vám zde ochotně poradí nejen s výběrem vhodné dlažby, ale také s nákupem potřebných pomůcek a materiálů. Na veškerý sortiment se zde navíc vztahuje záruka trvale nejnižších cen.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky