Jak správně umýt kuchyň? Návod pro české hospodyňky

Kuchyně se využívá celoročně. V létě dostává zabrat společným jídlem s přáteli či rodinou, na druhou stranu je také čas na dovolené a využití venkovních grilů. Pokud se pustíte do úklidu před odcestováním, můžete se těšit na návrat do čistého domu či bytu. S odborníky na úklid z LidskáSíla.cz jsme sestavili postup, jak nejlépe zatočit s nečistotami v kuchyni

Uvažujete o hloubkovém úklidu kuchyně? Jak na to? Postupujte shora dolů tak, aby byla práce co nejefektivnější. Na velmi zaprášený vršek kuchyňské linky se osvědčuje podle Ivety Čekanové, odborníka na úklid a hlavní školitelky dam na úklid z LidskáSíla.cz, následující postup: 


Čištěnou plochu navlhčete, nastříkejte na ní prostředek určený na kuchyň a nechte zhruba 10 minut působit. Poté umyjte prostředek teplou vodou. Nakonec ještě plochu dočistěte čistou vodou

Při umývání kuchyňské linky nezapomínejte na detaily, jako jsou úchytky, digestoř, kořenky a dózy pro uchování potravin. Mimochodem, také vám některé plastové dózy načichly od uložených potravin? Zápachu se zbavíte tak, že do plastové krabičky či dózy nalijete rajčatovou šťávu a vydrbete kartáčkem. Když poté dózu umyjete teplou vodou a osušíte, zápach je pryč.

Jak si poradit s troubou, která dostala zabrat?

Při hloubkovém čištění kuchyně se zaměřujte i na troubu, ta dostává během pečení pořádně zabrat. V létě si snad trochu oddychne a na podzim je pak pečení v čisté troubě doslova radost.

Na troubu nepoužívejte čisticí písky ani krémy. „Jsou to abrazivní prostředky, které mohou povrch poškrábat. Jedná se o mikroskopické trhlinky, do kterých se potom více zanáší nečistoty a každé další čištění je potom o trochu náročnější,“ říká Iveta Čekanová, hlavní školitelka dam na úklid LidskáSíla.cz.  

Vyzkoušejte babské rady

Do trouby vložte zapékací misku s vodou a kousky citronu a zahřejte, vzniklá pára uvolní připečené nečistoty, které se poté snadno odstraní.  

Na čerstvou mastnotu v troubě je možné použít sůl. Sůl nasypete do trouby, zapnete a necháte „péct“, dokud sůl nezhnědne. Sůl potom snadno vyluxujete. 

Pokud máte troubu hodně zanešenou a nečistoty jsou několikrát připečené, je nejlepší použít přípravek přímo na čištění trouby jako je sprej, pěna nebo gel. S nejmenší námahou tak dosáhnete profesionálního výsledku. Troubu si krátce rozehřejte na cca 50 stupňů Celsia. Poté nanášejte přípravek nejdříve na dno, boční stěny a nakonec na strop. Nezapomeňte ani na rošty a vnitřní stranu skla v troubě. Nechte přípravek působit dle návodu, většinou se jedná o 30 minut, a poté v opačném pořadí umyjte. 

Troubu profesionálové doporučují umýt od nejhorších nečistot starší kuchyňskou houbičkou, kterou můžete hned vyhodit. „Potom troubu umyjte dočista teplou vodou a nakonec nechte ještě krátce vypálit zbytky přípravku,“ doplnila Iveta Čekanová z LidskáSíla.cz.  

Když už jsme u sporáku, nezapomeňte na knoflíky, ty se nejlépe vyčistí starým zubním kartáčkem a odmašťujícím přípravkem určeným na kuchyňské povrchy. 

Sklokeramickou varnou desku nikdy nečistěte abrazivními prostředky. 

V kuchyni se také věnujte zásobám potravin. Když jste nabití sluníčkem, ne výhní, bude se vám hezky pracovat. Vše protřiďte, skříňky vyluxujte například od vysypané mouky a zamyslete se nad systémem uložení potravin.

Jak na chladničku?

A zůstaneme ještě chvíli v kuchyni, protože k hloubkovému úklidu patří také řádné umytí chladničky. 

Ledničku neumývejte horkou vodou, stačí vlažná voda. Někdo fandí octu, někdo mu příliš nevěří a používá speciální prostředek, případně prostředek antibakteriální. Odborníci nedají v případě čištění chladničky dopustit na octovou vodu. Ocet neutralizuje pachy potravin a desinfikuje. 

„Na umývání ledničky také nepoužívejte hadříky, které by mohly pouštět chloupky. Lepší je houbička na nádobí,“ radí odborník na úklid Iveta Čekanová z LidskáSíla.cz. 

A jaký je postup? Vyndejte veškeré potraviny a také přihrádky a poličky. Přihrádky a poličky se v pokojové teplotě zahřejí a jdou lépe očistit a hlavně vyleštit k dokonalosti. Detaily dolaďte opět pomocí staršího zubního kartáčku. Pozornost věnujte také vnější straně chladničky. 

I myčka potřebuje umýt

Také myčka si zaslouží detailní očistu. Věnujte péči vnitřní straně dveří včetně těsnicí gumy a prostoru pro tabletu. Vyndejte košík na příbory a propláchněte ho sprchou, krásně se pročistí případné usazeniny. Nakonec myčku otřete zvenčí včetně všech ovládacích knoflíků. Často na ně saháme a ne vždy u toho máme zrovna čisté ruce.

LidskáSíla.cz

je český online start-up v jehož čele jsou zakladatelé Robert Vojáček (působil v Liftago) s přítelkyní Michaelou Somolovou a Šimon Podlipský. Tato platforma důvěry se zatím orientuje na úklid domácností, ale v budoucnu se chce zaměřit na poskytování dalších služeb v domácnosti, například péči o seniory. Objednat si domácí hospodyni lze na pár kliknutí. Dámy na úklid jsou školené a dobře placené. Aktuálně firma zaměřená na propojení dam na úklid se zákazníky roste a nabírá nové pracovníky. Do dvou let chce start-up zaštiťovat až 2000 důvěryhodných profesionálů ve službách po celé ČR.

Více informací na:https://lidskasila.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně