Podzimní období je tady, připravte na něj vaši zahradu

TNBiz, 26.9.2016

Posekejte trávník

Není ale dobré ho sekat příliš blízko u země. Takže zvyšte pojezd vaší sekačky. Také je na místě chemická ochrana, trávník postříkejte proti zimním plísním.

Čas na vysazení stromků

Podzim je čas na sázení ovocných stromků, bobulovin a růží. Jámy pro ovocné stromky dělejte dostatečně hluboké. Nejdříve je prolijte vodou, na dno dejte kvalitní zeminu a pomalu rozpustné hnojivo. Po nasázení stromek znovu zalijte. Velkou pozornost věnujte výběru vhodných odrůd.

Listí musíte uklízet!

Pravidelně shrabujte listí. To pak můžete uložit do kompostu, výjimkou je list z ořešáku. Do kompostu také nepatří nahnilé ovoce, tak ať se vám do listí nepřiplete.

Nezapomeňte porýt záhony

Po sklizni ovoce a zeleniny si i záhony zaslouží odpočinek. Před zimou jej zryjte rýčem. Důležité je, abyste měli čepel vždy ostrou – proniká tak mnohem lépe. S tupou čepelí nevynaložíte zbytečnou námahu.

Ochrana rostlin

Chraňte svoje rostliny jak před sluncem, větrem, tak i před mrazem. Základem je, aby ochranný obal byl vzdušný – rostliny dýchají celoročně, tedy i v zimě. Pro velmi citlivé jehličnany nebo rododendrony použijte jako ochranu kůru a listí.

Aby i vaše skalka přežila zimu, pokryjte ji chvojím. V tomto případě není kůra ani textilie vhodná – zabraňují pronikání světla, které vaše skalka potřebuje i v zimním období.

Nezapomeňte na zalévání

 Pro vaše rostliny je to velice důležité. Připravujete tím rostliny na zimní období, kdy zelené části rostlin stále odpařují vodu, ale zem je už zamrzlá, takže kořeny rostlin proto vodu nemohou přijímat.

Vypněte vodu na zahradě

S prvními mrazíky uzavřete přívody vody a vypusťte vodu z kohoutků a hadic. Pokud máte kde, uskladněte hadice v zimě na suchém místě. Prodlouží se tím jejich životnost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky